Amorphophallus gigas – Voor het derde jaar bloeit er een Reuzenamorphophallus in de Leidse Hortus. Dit keer gaat het om de soort Amorphophallus gigas, die qua formaat en verschijning tussen A. titanum en A. decus-silvae valt. Niet één, maar twee exemplaren staan op dit moment tegelijkertijd in de knop. Bijzonder aan deze bloei is dat A. gigas nog nooit eerder gebloeid heeft in de Leidse Hortus. Bovendien is het de eerste keer dat deze soort bloeit in Nederland.

Amorphophallus gigas

Reuzenamorphophallus

Dit is het derde jaar op rij dat zich een bloei van een Reuzenamorphophallus voordoet in de Leidse Hortus. In 2021 bloeide de zeldzame Amorphophallus decus-silvae, in de zomer van 2022 twee exemplaren van Amorphophallus titanum en nu dus twee exemplaren van Amorphophallus gigas. Hiermee zijn alle drie de Reuzenamorphophallussoorten die ter wereld voorkomen in de Leidse Hortus in bloei te zien (geweest).

Zeldzaam?

Hoe kan het dat deze plantensoorten, waarvan altijd gezegd wordt dat de bloei zo zeldzaam is, nu toch zo kort op elkaar in bloei komen? Dat is mede te danken aan de hulp van vrijwilliger Rudmer Postma, die de Amorphophalluscollectie van de Hortus met enorm veel toewijding verzorgt. Hierbij adviseert hij over de juiste grondmengsels, wanneer de planten verpot moeten worden en geeft hij ze speciale bemesting, wat de gezondheid en ontwikkeling van de planten sterk bevorderd. Daarnaast is het een kwestie van toeval dat deze soort nu in bloei komt. Deze plant is later in onze collectie gekomen en is daardoor niet beïnvloed door de verbouwing van de Tropische Kassen in 2013, die destijds voor een ‘reset’ van de groeicyclus van A. titanum zorgde.

Bloeiwijze en bestuiving

Uitgebreide informatie over de bloeiwijze en de bestuiving van A. gigas is terug te lezen op de website van Hortus Leiden. In onderstaande video vertelt Hoofd Horticultuur Rogier van Vugt over de soort, de bloeiwijze en hoe de bestuiving precies in zijn werk gaat.

Openingstijden

Op het moment van schrijven (27 februari 2023) staat het eerste exemplaar in bloei. Bezoekers kunnen de bloei én de geur van de plant komen bewonderen, want ook deze penisplantensoort stoot de beruchte lijkengeur uit tijdens de bloei. De Hortus is op de dag van de bloei tot 20:00 uur ’s avonds open om bezoekers de kans te geven dit fenomeen van dichtbij mee te maken.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer