Ananas salie – De bloedrode bloemen van de ananas-salie maken een salade of dessert heel speciaal. Nog meer dan de vrucht zelf, ruikt het blad van de Salvia elegans naar ananas. De bloemen hebben een zachte smaak en bevatten een druppel heerlijk zoete nectar. Wanneer je er thee van zet (blad en eventueel bloem) werkt het ook als een anti-depressivum.
Ananas salie
Plekje in de zon
De ananas salie is de hele zomer lekker en bloeit vanaf juli met fel rode bloemen totdat de winter invalt. De plant wordt maximaal 100-120 cm hoog. In het voorjaar moet de plant terug geknipt worden. Favoriete standplaats is een plekje in de zon. Hoe warmer, hoe meer bloemen. Als je de ananas salie als kuipplant houdt en je kunt hem boven de 10 graden laten overwinteren, dan zal hij doorbloeien tot na de winter.
Nog meer salie
Behalve ananassalie bestaat er ook citroen-salie, mandarijn-salie en honing-meloen-salie. Het jonge blad van elke salie soort heeft zijn eigen smaak. De bloemen daarvan gebruik je onder andere in kruidenthee, drankjes, desserts, salades, roomkaasjes en alles waar je een gezellige en lekkere garnering bij wilt maken.
Knoflookbieslook
Ook de bloemen van de knoflookbieslook zijn heerlijke snoepbloemen. De smaak zit tussen bieslook en milde knoflook in. In het voorjaar en zomer gebruik je het blad en in het najaar de bloem. Knoflookbieslook is heerlijk bij mediterrane gerechten. In China is de gesloten bloemknop een dure delicatesse.
In de winter sterft de knoflookbieslook af, waarna die in het voorjaar weer een stuk groter terug komt.
Dit artikel is verzorgd door Sandra Schouten.
[Sandra Schouten runt samen met haar man Evert het bedrijf Schoutens Kruiden in Boskoop. De kwekerij legt zich toe op het onbespoten en gifvrij kweken van natuurlijk(e) kruiden. Van hun 125 soorten gekweekte kruiden zijn er 25 soorten munt, wat uniek is. Verkoop is gericht op particulieren, hoveniers, kleine gezellige tuincentra en horeca. Dit gebeurt via de kwekerij en via lokale markten. Voor meer informatie over natuurlijk(e) kruiden, zie facebook, Schoutens Kruiden.]
foto credit salie: wiki commons / foto credit knoflookbieslook: Appeltern
Nog meer over kruiden
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Een levendige tuin met kattenkruid
(Sandra) Tijm: de helende zonaanbidder
(Sandra) Munt is goed voor je innerlijke rust