Nieuwe rozenlijn– Rozenveredelaar Interplant Roses brengt een compleet nieuwe productlijn op de markt: ‘The #Ashtag Flowers!

The #Ashtag Flowers is een nieuwe groep rozenvariëteiten met een zeer opvallende, elegante en moderne verschijning. Hun unieke vorm zit met name in de symmetrisch ingesneden bloemblaadjes. De eerste geluiden vanuit de internationale markt over deze nieuwe rozenlijn zijn zonder meer positief te noemen.

Nieuwe rozenlijn

#Ashtag Flowers

#charka | #lotus | #new look

Gerafelde rozensoorten

Voor velen is het bijna niet voor te stellen dat de ontwikkeling van een nieuw rozenras soms wel decennia lang kan duren. Voor de #Ashtag Flowers gaat dit terug tot 1990, toen Interplant in haar testlocatie een zaailing aantrof met een opmerkelijke bloemvorm. Deze rozensoort had geen gladde bloemblaadjes, maar ingesneden randen.

In eerste instantie zette het gerafelde patroon niet door in de volgende bloeiperiodes. Toch had de opmerkelijke bloem de aandacht getrokken en Interplant ging verder met ontwikkeling van dit product, onder meer door het uitproberen van verschillende kruisingsouders. Tenslotte verschenen in de zaailingen van 1995 enkele prachtexemplaren met de zo typerende ingesneden, gerafelde bloemen. Langzaam maar zeker werd de ontwikkeling van gerafelde rozensoorten een belangrijk onderdeel van het veredelingsprogramma van Interplant. In de jaren die volgden, werd onder meer gewerkt aan de stabiliteit van de unieke vorm.

#sophine

#sofine

Trosroos en snijroos

In 2006 introduceerde Interplant de karakteristieke bloemvorm in haar snijrozen-veredelingsprogramma, te beginnen met de trosrozen. Er gingen nog enkele jaren voorbij voordat dan eindelijk een geschikte snijroos met deze typerende vorm was geboren. In het jaar 2015 selecteerden de veredelaar een veelbelovende zaailing met de code T1090-15. Het bleek al snel dat deze roos zeer geliefd was onder kwekers. In 2018 kreeg deze roos de naam ‘Sea Anemone’.

#wish

#wish

Japan

In 2018 werd ‘Sea Anemone’ geīntroduceerd in Japan door Interplant’s agent Keisei Rose Nurseries. Sea Anemone werd een daverend succes in Japan en wordt dan ook gezien als de ultieme voorloper op wat nu de gloednieuwe #Ashtag Flowers zijn. “Het innovatieve karakter van Sea Anemone is het resultaat van jarenlange passie en innovatie en de unieke samenwerking tussen Interplant en Keisei, samengevat onder de noemer ‘Roses, Dreams and Happiness to people all over the world’ aldus de heer Ryota Morokawa, president van Keisei Rose Nurseries.

Uiteindelijk wordt in 2019 besloten om deze bijzondere rozengroep te voorzien van een eigentijdse naam, te weten de #Ashtag Flowers. En nu, in 2022, is Interplant klaar om de wereld deze nieuwe rozenlijn te laten zien! Enkele voorbeelden van pas geïntroduceerde #Ashtag Flowers zijn de soorten #Wish en #Sofine.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag over Interplant: Nieuwe gids trosrozen van Interplant