HILLEGOM – Lelies zijn met hun bravoure populaire bloemen. Vooral als snijbloem staat ze bekend door haar bijzondere kleuren, grote bloemen en typische geuren. Maar lelies mistaan ook niet in de tuin.lelies

lelies

Lelies

Of je nu een bepaald kleurpalet in je tuin aanhoudt of dat je liever een explosie van kleuren in je tuin wilt, voor beide zijn ze perfect geschikt. Deze bolbloem is namelijk verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren: wit, roze, lila, rood, geel, oranje, paars en alle tinten daar tussenin. Alsof dat nog niet genoeg is, is ze er ook nog met spikkels en strepen. Zelfs de vorm van de bloemen verschilt: de leliebloem is er in trompetvorm, maar ook in een platte of een komvorm. Ze kunnen met een diameter van 7 centimeter een lieflijke uitstraling aan de tuin geven, maar met een diameter van 25 centimeter ook een fijne, exotische look.

Geuren

Hoewel velen er enorm van genieten, kan de parfumachtige geur van sommige leliesoorten in huis vrij aanwezig of zelfs iets te heftig zijn. Omdat de geur van de lelie in de tuin niet in een afgesloten ruimte blijft hangen, maar zich mengt met de rest van de natuur speelt dit probleem in de tuin niet. De speciosum hybride lsoorten sowieso niet, want die verspreiden een lichte vanillegeur. Liever helemaal geen leliegeur? Kies dan voor de Aziatische lelie.

 lelies

leliebollen

 

 

 

Planten en verzorgen

Met haar lengte en kleurrijke bloemen brengt de lelie extra ‘glamour’ in de tuin. Het planten van leliebollen is gelukkig eenvoudig.
– Wanneer er al wortels aan de leliebollen groeien, kunnen ze 20-25 cm diep geplant worden.
– Leliebollen zonder wortels plant je tussen de 10 en 15 cm diep.

 

Madonnalelie

Er is één bijzondere soort die een speciale behandeling wil, de witte madonnalelie (Lilium candidum). Het bovenste puntje van de madonnalelie moet vlak onder de oppervlakte van de grond komen, zodat ze de warmte van de zon kan voelen. De beste plantafstand is tussen de 20 en 40 centimeter. Deze lelie combineert perfect met laagblijvende planten met grote bladeren. Dat komt omdat ze graag met hun voeten in de schaduw en met hun hoofd in de zon staan.

zomertuin

 

Wanneer bloeien lelies?

In de tuin bloeien ze een aantal weken volop. Door verschillende soorten in de tuin te zetten, kun je er maar liefst drie maanden lang van genieten. Het bloeifestijn begint in juni en eindigt in augustus, en zo lang staan ze in volle bloei:
– begin juni: Madonnalelie (Lilium candidum), 2 – 3 weken in bloei
– midden juni: Aziatische lelies, 2-3 weken in volle bloei
– eind juni: trompetlelies, 2 – 4 weken in bloei
– begin augustus: Oriental lelies, 3-4 weken in bloei
– midden augustus: Lelie Nepalense, 2-3 weken in bloei
– september: speciosum hybride lelies, 3-4 weken in bloei

 

Goed om te weten
Heb je lelies in de tuin staan die superhoog groeien? Help ze een handje en plaats een stok naast deze lange dames voor extra steun. Op deze manier beschadigen ze niet wanneer het hard waait of regent.

Bron: iBulb. Meer informatie nodig, ga dan naar www.bloembol.orgNog meer lelies

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag