HILLEGOM – Lelies inspireren. Er bestaat een Chinees spreekwoord: “Als je twee broden hebt, verkoop er een en koop een lelie.” Het betekent dat we ons geluk niet alleen vinden in het vervullen van primaire behoeftes, maar ook in de schoonheid van de natuur.Lelies

Om ons ‘happy’ te voelen hebben we dit net zo hard nodig als eten en drinken. De lelie heeft die kracht om te plezieren.

lelie1    lelie2

Leliesoorten
Lelie-veredelaars kruisen continu lelies om nieuwe soorten te krijgen die anders of beter zijn. Bijvoorbeeld soorten zonder stuifmeel, die langer houdbaar zijn, geurloze, met een buitengewone kleur of met een bijzondere geur. Doordat er zoveel nieuwe varianten ontstaan is het assortiment gigantisch. Dit zijn de 3 bekendste groepen.Oriëntal
Dit soort lelie geeft moeiteloos een ‘wow’ effect aan een ruimte door de lange stelen en imposante bloemen, die een diameter van wel 20 centimeter kunnen hebben. De bloemen pronken in wit, roze, rood, lila en alle combinaties daarvan én ze zijn te herkennen aan de zoete leliegeur. Van de Oriëntal lelies bestaat ook een dubbele variant. Die hebben een extra reeks van zes bloemblaadjes of zelfs meerdere reeksen.

lelies   lelies

Lelie ‘Paradero’ en lelie ‘Sorbonne’

Aziatische 
Als je een grote keuze aan kleur wilt is de Aziatische lelie perfect. Van donkerpaars tot crème wit, gestippeld, effen of meerdere kleuren op een bloem. Het is er allemaal. Aziatische lelies ruiken niet, wat een uitkomst is voor mensen die wel van lelies maar niet van leliegeur houden. Over het algemeen heeft de Aziatische lelie kleinere bloemen en kortere, stevigere stelen in vergelijking tot de Oriëntal lelie. Ook de Aziatiesche lelie is er met dubbele bloemen.

lelie5    lelie6

Longiflorum
Trompetlelies lelies hebben het uiterlijk van een toeter en groeien naar opzij. Dit soort is een echt fotomodelletje in de bloemenwereld. Haar ranke, gracieuze steel kan wel 1,5 meter worden en haar witte bloem straalt elegantie uit. Ze geeft een milde zoete leliegeur af die ze vooral ’s avonds verspreidt om te laten weten dat ze er is.

lelie7    lelie8

 Bron: iBulbNog meer lelienieuws

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.