Lelie schoonheid – Met de lelie kun je alle kanten op. Ze biedt volop keus qua kleur, vorm en grootte. Zo vind je de bloem in sereen wit en rustig roze, maar ook in opvallend rood, geel, paars en oranje. Ze is er bovendien met strepen of stippen. De bloemen kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter. Dubbele lelies hebben trouwens geen meeldraden.

Lelie schoonheid

Symboliek

Lelies zitten boordevol symboliek. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn:

  • Vrouwelijkheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
  • Liefde. In de Victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een zoetgeurende lelie zeker: ‘Dit is mijn minnaar’.
  • Zuiverheid. Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
  • Vergankelijkheid. De serene en pure uitstraling van de lelie geven uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.

Dutch Lily Days

Elk jaar viert de lelieteelt in Nederland vier dagen lang de Dutch Lily Days. Nog altijd is de lelie een belangrijk exportproduct voor Nederland. Het areaal is de laatste jaren zelfs toegenomen. Veredelaars steken nog meer energie in de verbreding van het assortiment.
Het accent in de communicatie verschuift bij de Dutch Lily Days langzamerhand naar online. Met de site dutchlilydays.nl krijgen belangstellenden een goed overzicht van alle activiteiten en van het allerlaatste nieuws.

madonnalelie

Madonnalelie

Er is één bijzondere soort die een speciale behandeling wil, de witte madonnalelie (Lilium candidum). Het bovenste puntje van de madonnalelie moet vlak onder de oppervlakte van de grond komen, zodat ze de warmte van de zon kan voelen. De beste plantafstand is tussen de 20 en 40 centimeter. Deze lelie combineert perfect met laagblijvende planten met grote bladeren. Dat komt omdat ze graag met hun voeten in de schaduw en met hun hoofd in de zon staan.

zomerbloeier lilium

Natuurlijke schoonheid

Als er één veelzijdige bloem is, dan is het de lelie. Hoe je de bloem ook wilt gebruiken, ze geeft altijd de wow-factor.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Aziatische lelie zomerbol van 2024

Sfeer

Lelies zijn bloemen met grote kelken in allerlei kleuren, kleurcombinaties en groottes. De een is heerlijk geurend, de ander pronkt met prachtig stuifmeel op haar meeldraden. Er zijn ook beauty’s die geur- en stuifmeelloos zijn, en wist je dat er zelfs dubbelbloemige lelies zijn? Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze direct sprankelen op de plek waar ze mogen stralen.

Bescheiden

Hoewel lelies een groot wow-effect hebben, is de betekenis van deze bloem precies het tegenovergestelde. De lelie staat namelijk symbool voor onschuld, in de zin van zich niet bewust zijn. Hoe bescheiden is dat? Een echte natuurlijke schoonheid dus die onbewust alle aandacht naar zich toe trekt. Om heerlijk van te genieten!

Verzorging

Heb je lelies gekocht? Dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Verwijder het blad dat anders onder water komt te staan. Snijd de stelen met een scherp mesje zo schuin mogelijk af. Zet de lelies direct in een schone vaas met handwarm water en snijbloemenvoedsel. En ververs het water zodat het water fris en helder blijft.

Wil je meer weten over bolbloemen? Kijk dan op www.ilsysays.com

En lees over de bijzondere lelie Lilium Apricot Fudge op GroenVandaag