Dakisolatie dat scheelt – Door de hoge energierekeningen zijn we beter gaan kijken naar het isoleren van ons huis. De vloer is meestal ons eerste aandachtspunt, dan de muren, dan het dak.

Dakisolatie dat scheelt

Meest effectief

Die volgorde kan beter worden omgedraaid, dat wil zeggen, het is verstandig om met dakisolatie te beginnen, want dakisolatie wordt beschouwd als de meest effectieve vorm van isoleren. Het isoleren van je dak levert niet alleen een lagere energierekening op, en een prettiger woongenot, het is ook goed voor het klimaat. Daarbij is het een uitgave die je 1x doet, maar waar je vervolgens jaren plezier van hebt.

dakisolatie, dat scheelt

foto, David Cashbaugh, op Unsplash

Sparen

Milieucentraal heeft berekend dat de winst van dakisolatie te vergelijken is met een spaarrente van 5,5%. Waarom dus nog langer wachten, ook als je weet dat er subsidies en leningen zijn waarvan je gebruik kan maken.

Subsidie

Er is een landelijke subsidieregeling voor isolatie. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kan je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Voor 1 maatregel krijg je een lager bedrag: zo’n 15 procent van de kosten. Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor isolatie. Check de regelingen in jouw gemeente op Energiesubsidiewijzer.

Leningen

Sluit je een hypotheek af, dan kan je extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Kijk op Extra hypotheekruimte voor energiebesparing. Er is ook een voordelige lening krijg voor maatregelen waarmee je energie bespaart: de Energiebespaarlening.

De overheid helpt dus een flinke handje mee, als het aankomt op het stimuleren van woningisolatie.

Zolderisolatie

Dakisolatie zit vaak in het zicht, omdat de meeste vormen van isolatie binnenhuisoorden aangebracht. Als de zolder wordt gebruikt als leefruimte moet je voor afwerking rekening houden met bijkomende kosten.

groene daken van sedum

Groen dak

Ga je helemaal groen, dan kan je ook van buitenaf isoleren. Bijvoorbeeld door een groen dak aan te leggen als je over een plat of licht hellend dak beschikt. Een groen dak houdt in de koude maanden warmte binnen en in de warme maande hitte buiten.
Bovendien betekent een groen dak een belangrijke nieuwe voedselbron voor insecten en wordt hemelwater beter verwerkt. Een groendak maakt de leefomgeving sowieso aangenamer. Ook voor een groen dak zijn er subsidie-mogelijkheden, vraag ernaar bij je gemeente.

Dakisolatie, dat scheelt!