Bescherming en onderhoud – Zonnepanelen, iedereen wil ze, want met je eigen opgewekte energie druk je je hoge energierekening. De zon levert gratis warmte, je moet alleen panelen hebben om die op te vangen en om te zetten in stroom.
Bescherming en onderhoud
Over het waarom en hoe van zonnepanelen is de laatste tijd zoveel gesproken, dat we ons zelf al gevorderden op dit gebied mogen noemen. Wie panelen neemt, kan ook de rekensom maken op welk moment de investering gaat lonen. En dat moment komt steeds eerder, want de huidige panelen gaan langer mee, terwijl de energieleverancier hogere rekeningen stuurt. Waar we minder aandacht aan besteden is het onderhoud van onze investering, terwijl panelen neerleggen en er niet meer naar omkijken onverstandig is.
Solarguard
Beschadiging van zonnepanelen betekent verlies van rendement. Een veel voorkomende beschadiging wordt aangebracht door vogels die zich graag nestelen onder de beschuttende biedende zonnepanelen. Met Solarguard is dit te voorkomen.
Solarguard is een soort kraag van recycled kunststof die wordt bevestigd aan de zonnepanelen en de ruimte tussen dak en panelen blokkeert voor volgels. Vogels kunnen niet meer nestelen en onder de de panelen blijft er sprake van vrije lucht die eventuele warmte kan afvoeren.
Lappen
Zonnepanelen moet je af en toe reinigen. Een lapje er over om vuil, stof, aanslag en in de winter sneeuw te verwijderen zodat je blijft profiteren van het optimale rendement. Is het lastig om bij je zonnepanelen te komen, dan biedt een onderhoudscontract met de leverancier uitkomst.
Batterij
Het advies om zoveel mogelijk stroom te gebruiken wanneer de stroomproductie hoog is, betekent dus dat je overdag de vaatwasser, wasmachine en droger en stofzuiger moet laten draaien. Maar dit soort duurzaamheid is niet voor iedereen een optie.
Een thuisbatterij is te overwegen. De aanschafprijs is weliswaar fors, maar ook hier geldt, de prijzen van de batterijen zakken. Al blijft de terugverdientijd van een batterij vrij lang. Toch is het goed om de ontwikkelingen van energieopslag in de gaten te houden.
Nationaal Warmtefonds
Vanaf 1 juni 2022 is het mogelijk om bij het Warmtefonds een lening aan te vragen om te investeren in zonnepanelen. Het fonds is opgericht in 2013, opereert in opdracht van de Rijksoverheid en biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen. Op het fonds wordt flink beroep gedaan. Tot en met september 2022 is er voor ruim 840 miljoen euro aan Energiebespaarleningen toegekend. Omgerekend zijn dat meer dan 146.000 gerealiseerde energiebesparende maatregelen voor 63.000 woningen.
Nog meer over duurzaam
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: