Fotosynthese – Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben een methode ontwikkeld, waarmee voor het eerst gedurende de hele dag van bijna anderhalf duizend planten tegelijkertijd de fotosynthese gemeten kan worden. Deze methode kan plantenveredelaars helpen om op een betrouwbare manier planten te selecteren die een efficiënter fotosyntheseproces hebben.

Fotosynthese

phenovator_wageningen

Phenovator

Het meten wordt gedaan door een high-tech beeld-analyse-robot, de Phenovator, die naast het fotosyntheseproces ook dag en nacht de groei en beweging van de planten kan meten.

Voedselschaarste

Behalve voor het veredeling is deze apparatuur zeer waardevol voor het onderzoek naar verbetering van fotosyntheseproces in planten. Dit onderzoek staat internationaal sterk in de belangstelling, omdat verwacht wordt dat een betere fotosynthese kan helpen om op de zelfde hoeveelheid land méér voedsel te produceren. Wat noodzakelijk is omdat de wereldbevolking groeit, terwijl tegelijkertijd het areaal aan geschikte landbouwgronden juist afneemt.

bron: Wageningen UR

intro-foto: rgb stock, Zela, Marja Flick-Buijs

Zonlicht

Fotosynthese is het proces waarmee planten, algen en sommige bacteriën zonlicht gebruiken om voedsel te maken. Ze nemen water uit de grond en koolstofdioxide uit de lucht op. Met behulp van zonlicht zetten ze deze stoffen om in glucose (een soort suiker) en zuurstof. De glucose gebruiken ze als energie en bouwmateriaal om te groeien. Fotosynthese is heel belangrijk omdat het de basis vormt van bijna alle voedselketens op aarde. Planten maken voedsel voor zichzelf, maar ook voor dieren en mensen die planten eten. Bovendien produceert fotosynthese zuurstof, wat essentieel is voor het ademhalen van bijna alle levende wezens. Het helpt ook bij het in balans houden van koolstofdioxide in de atmosfeer, wat weer belangrijk is voor een stabiel klimaat.