Onder het Maaiveld – In de bioscoop draait op dit moment de indrukwekkende film Onder het Maaiveld. Terwijl bovengronds landbouwpioniers proberen de grond weer gezond te krijgen, is het pal onder hun voeten een gekrioel van jewelste. Nooit eerder zag je deze wereld onder de onze voeten in zulke fraaie opnames tot leven komen.

Onder het Maaiveld

Onder het Maaiveld toont die ongeziene en daardoor onbekende wereld in alle glorie. Van de ‘reusachtige’ bewoners als mollen en regenwormen, via larven en schimmels tot organismes die alleen met de sterkste microscopen betrapt kunnen worden, als bacteriën en beerdiertjes. De documentaire geeft een unieke kijk op de aarde en je krijgt daardoor nog meer respect voor de kracht en inventiviteit van moeder natuur.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Leven op aarde

Eén theelepeltje gezonde grond bevat meer levende organismes dan er mensen op aarde zijn. En ze communiceren meer met elkaar dan wij bovengrondse bewoners. Onder onze voeten bevindt zich een rijk dat zich aan ons zicht onttrekt, maar dat essentieel is voor het leven op aarde. Niet voor niets trok de Verenigde Naties recent aan de alarmbel met het bericht dat 40% van de bodem van onze planeet is gedegradeerd, waardoor toekomstige voedselproductie gevaar loopt.

Vitale bodem

De film Onder het Maaiveld vertelt het verhaal van een groepje stedelingen die denken en dromen dat het anders kan, en dat op een bescheiden stukje grond in de praktijk brengen. Terwijl ze met hun handen in de aarde wroeten komen ze tot nieuwe inzichten en beseffen ze dat er onder onze voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven zou het bovengrondse leven helemaal niet kunnen bestaan.

De film peilt de stand van de bodem op diverse plekken in Nederland, met uitstapjes naar Utrechtse bushokjes (die speciale tuindaken kregen in het kader van de vergroting van biodiversiteit), het eerste voedselbos van Nederland, een bijzondere buurttuin bovenop een Amsterdamse snelweg en boeren die vanuit de bodem werken. Een vitale bodem blijkt essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en is een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering.

een rijk bodemleven is een gezond bodemleven

Herstel van het bodemleven

De makers van Onder het Maaiveld -Ignas van Schaick en Mark Verkerk-  willen de Nederlandse bodem – en vooral ook het belang van een gezonde bodem – onder de aandacht brengen. De filmmakers hebben samengewerkt met IUCN NL en wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen.

Deze film is verbonden aan het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven op waarde schat.

Elk jaar organiseert het de Bodemdierendagen, waarin iedereen mee kan doen, ook als je geen tuin of balkon hebt. Het programma Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Meer informatie op: LinkedIn showcase pagina en de website.

Fotocredits: Miriam Brunke.
Onder het Maaiveld documentaire

poster om de documentaire aan te kondigen