Betterbuxus. Wegens Covid-19 diende de voorjaarseditie van Florall op dinsdag 2 maart digitaal door te gaan. Een professionele jury reikte opnieuw Florall Awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. Na een intense beraadslaging, waarin meerdere aspecten van de kandidaten gewikt en gewogen werden, besloot de jury om Betterbuxus® te bekronen met goud. Agapanthus ‘Poppin Purple’, die ook bekroond werd met zilver, sleepte de eerste publieksprijs in de wacht. De spectaculaire kleuren overtuigden de jury om brons toe te kennen aan de Leucothoe ‘Rant01’ (Firestar).

betterbuxus

Betterbuxus goud

De jury stelt het innovatieve aspect van deze plant voorop, en vindt dat de naam Betterbuxus moet helpen om op te boksen tegen het idee dat Buxus een moeilijke plant is. De resistentie tegen schimmelziekten maakt dat de planten – mits wat aandacht voor de buxusmot – ongestoord kunnen groeien in de zomer, wat een meerwaarde is. Ook de veelzijdigheid spreekt de jury aan. Betterbuxus gedijt als terrasplant in pot of in de volle grond. De iets lossere groeiwijze hoeft geen nadeel te zijn, omdat het moderner oogt. Ze zijn ook bruikbaar als bodembedekker en voor vormsnoei. De plant zorgt voor groene tinten in de winter.

leucothoe

Agapanthus ‘Poppin’ Purple’ zilver

Dit is de eerste dieppaarse doorbloeiende bladhoudende Agapanthus op de markt (Afrikaanse lelie of liefdesbloem). Deze kleurrijke plant kan een breed publiek aanspreken. Ze brengt kleur in de tuin en bloeit gedurende een lange periode. ‘Poppin’ Purple’ groeit niet te hoog, wat ze het aanplanten waard maakt in borders of in pot. Er zijn nog meer paarse soorten, maar de jury gelooft er in dat ‘Poppin’ Purple’ gaat opvallen met zijn kleur. Agapanthus is een populaire doorbloeiende plant, die meelift met andere kleurbrengers in de tuin. Agapanthus trekt vlinders aan en is bijenvriendelijk.

leucothoe

Leucothoe Firestar brons

De Leucothoe of druifheide vergt wat zure grond en lichte schaduw. De jury vindt de spectaculaire kleuren rood, groen en bont vernieuwend ten opzichte van andere Leucothoe. De verschillende kleuren in verschillende seizoenen, en ook tijdens de winter, zijn een meerwaarde. Het is een trage groeier, die dus weinig onderhoud vraagt. Dit is een variëteit die goed bij deze rare tijden past. Op dit moment hebben we nood aan vrijheid, creativiteit en speelsheid, wat deze plant kan brengen op het terras. Ze heeft daarmee de potentie om ons blij te maken.

Meer dan 150 telers stellen op Belgische vakbeurs FLORALL hun uitgebreid assortiment sierteelt- en boomkwekerijproducten voor aan een internationaal publiek. Iedere jaar worden op deze beurs ade Florall Awards uitgereikt in de categorie planten-noviteiten.