Bijles over bijen – Leerlingen van de Jan Campertschool uit Driehuis krijgen woensdag bijen-‘bijles’ van imker Ad van Nood op de meest bijrijke plek van Velsen: buitenplaats Beeckestijn. Vorig jaar herfst zijn daar door de nazaten van de laatste bewoners van Beeckestijn, de familie Boreel, en schoolkinderen zo’n 40.000 bloembollen geplant. De narcissen, tulpen, bosanemonen, blauwe druifjes (Muscari) en Haarlems klokkenspel (Saxifraga) staan nu in volle bloei.

Bijles over bijen

bijen en bloemen

Bollen voor bijen

De bloemenzee trekt niet alleen meer bezoekers uit binnen- en buitenland naar de buitenplaats, maar biedt ook meer nectar en stuifmeel aan bijen en andere bestuivers. Die hebben het moeilijk in Nederland, met name door een gebrek aan voldoende voedsel. Natuurmonumenten is daarom de campagne ‘Help de bij’ gestart. De stichting roept kinderen op zich aan te sluiten bij de Bijenbrigade. Zij kunnen op eenvoudige wijze de bij een betere overlevingskans geven, bijvoorbeeld door het planten van bloembollen.

Lees meer over bijenstrategie op de site van de Rijksoverheid.

bijen en bloemen

De grootschalige bollenbeplanting in Beeckestijn is een initiatief van Natuurmonumenten en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Natuurmonumenten en de KAVB zijn ook ondertekenaars van de Nationale Bijenstrategie die overheden, bedrijven en burgers stimuleert om de biodiversiteit te vergroten.

Lees ook dit artikel: bloembollen voor bijen en hommels.

Bijenhotel en bijenbloemen

In je eigen tuin kan je de bij natuurlijk ook helpen:

Weetjes

  • Een insectenhotel met de opening naar het zuiden het meest effectief is? Bijen warmen graag op in de zon.
  • Alleen wilde bijenvrouwtjes een kleine angel hebben, maar zelden steken?
  • Sommige wilde bijen alleen bepaalde plantensoorten of -families bezoeken (specialisten), andere minder kieskeurig zijn (generalisten) en de meeste daartussenin zitten?

Fotocredit: KAVB/VidiPhoto

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Buitenplaats Beeckestijn kleurt met 40.000 bollen