VELSEN-ZUID – Op Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid worden op initiatief van Natuurmonumenten en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) bijna 40.000 stinzenbollen geplant.

 

Beeckestijn

Buitenplaats Beeckestijn krijgt kleur

Historische tuin
Jonkheer Hugo Boreel en neef Lucas Boreel, nazaten van de laatste bewoners van Beeckestijn, planten samen met wethouder Annette Baerveldt de eerste bollen in de historische tuin van hun voorvaderen. Zij krijgen daarbij assistentie van ruim 75 leerlingen van de Bosbeekschool uit Santpoort-Noord, tuinvrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten.

Buitenplaats Beeckestijn krijgt kleur

 

 

Leerlingen
Vandaag, donderdag 19 oktober, planten leerlingen van de Jan Campertschool uit Driehuis de bloembollen. De plantactie is onderdeel van een 10-jarig versterkingsplan van Natuurmonumenten om de aantrekkelijkheid van Beeckestijn voor binnen- en buitenlandse bezoekers verder te verbeteren. Vanaf het vroege voorjaar staat Beeckestijn in bloei.

 

 

40.000 lentebloeiers de grond in

[youtube id=”zTRshEveuLA” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”?rel=0&controls=0&showinfo=0″ class=””]

Stinzenbollen
Buitenplaats Beeckestijn heeft de grootste collectie stinzenplanten van Nederland. Deze planten zijn rond de tweede helft van de 19e eeuw aangeplant op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen en hebben zich tot op de dag van vandaag weten te handhaven. De mix van stinzenbollen die nu op Beeckestijn geplant wordt, bestaat onder meer uit sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem, narcissen, winterakonieten, sterhyacinten en kievitsbloemen.
De stinzenbollen zijn door de KAVB en bollenbedrijf C.S. Weijers & Zn uit Hillegom aangeboden aan Beeckestijn. Ook worden enkele duizenden historische bloembollen, afkomstig van de Hortus Bulborum in Limmen, geplant. De activiteit is onderdeel van de Nationale Bollenplantweken 2017 van de KAVB.

Buitenplaats Beeckestijn krijgt kleur

Rijksmonument
Sinds begin 2011 beheert Natuurmonumenten de tuinen en het parkbos van rijksmonument buitenplaats Beeckestijn aan de Rijksweg in Velsen-Zuid. Je kunt er vrij wandelen op wegen en paden. Ook honden, mits in sommige delen van het park aangelijnd, zijn welkom.

 

Bijschrift tweede foto, v.l.n.r.: Lucas Boreel, wethouder Annette Baerveldt en jonkheer Hugo Boreel planten samen met leerlingen van de Jan Campertschool stinzenbollen op buitenplaats Beeckestijn. Fotocredit: KAVB.