Bladverliezende Agapanthus – We beleven zeer aangename herfst. Deze week is er zelfs sprake van ’terras-weer’. Ideale omstandigheden om te planten. Bijvoorbeeld Agapanthus. In het najaar is de bodem namelijk nog warm en zal de plant gelijk nieuwe wortels vormen. Het voordeel van nu planten is dat de plant in het voorjaar gelijk begint met groeien.

Bladverliezende Agapanthus

In de zeventiende eeuw is Agapanthus als bladhoudende plant in Europa verschenen. De Verenigde Oost-Indische Compagnie stichtte in 1652 een nederzetting aan de Kaap in Zuid-Afrika en daarvandaan werden veel Afrikaanse planten naar Holland verscheept, zo ook Agapanthus. Het heeft een hele tijd geduurd, voordat men wist dat er ook bladverliezende soorten bestonden. Die soort is voor ons klimaat en tuin het interessantst.

Overwinteren

De bladverliezende is uitermate geschikt in border of tuin en terras. Daar doet de plant het nog beter dan in de pot. Omdat een border Agapanthus in de winter niet naar binnen gehaald kan worden, kunt u de plant in de winter het best afdekken met plastic of een dikke laag bladeren, stro, hooi, dennentakken, boomschors of cacaodoppen Organisch afdekken heeft als voordeel dat er humus wordt gevormd, waardoor de bodemstructuur aanzienlijk verbetert.

Agapanthus_loof_bloem

Voorjaar

Om precies de datum te noemen, wanneer de afdeklaag kan worden verwijderen, is lastig te zeggen, maar vanaf eind maart, begin april, zonder vorst in het vooruitzicht, zou dat kunnen. En dan rustig afwachten tot de eerste knoppen zich laten zien…

Weetje

De Latijnse naam Agapanthus is afgeleid van het Griekse “agape” dat letterlijk liefde betekent en “anthos” dat voor bloem staat.

Kijk voor meer informatie ook eens op bloembol.org.


artikel: met dank aan kwekerij P. Zonneveld, Hillegom
intro-foto, rgb stock, micromoth (Kevin Tuck)