GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, lifestyle, wonen en duurzaam vergroenen

Terrasplant van 2018: Agapanthus

2023-01-10T16:25:50+02:0012 april 2018|Nieuws|

Agapanthus – De Agapanthus is verkozen tot Terrasplant van het Jaar. Agapanthus is ook bekend onder de naam Afrikaanse lelie. Met zijn elegante stelen, springerige bladeren en statige blauwe of witte bloemen die bestaan uit kleine kelkjes, brengt de plant hoogte, kleur en schoonheid op je terras. En liefde natuurlijk, want de naam is afkomstig van het Griekse ‘agape’ (liefde) en ‘anthos’ (bloem). Niet zo vreemd dus dat deze liefdevolle plant het tot Terrasplant van 2018 heeft geschopt.

agapanthus

Agapanthus

Er bestaan er die in de winter hun blad vasthouden (bladhoudend) en bladverliezende soorten Agapanthus. Deze laatste groep gaat zonder blad de winter in en is redelijk winterhard. De plant heeft het prima naar zijn zin in bakken en potten en straalt op het terras.

VOC

De herkomst van de Agapanthus is uit de naam af te leiden. A. africanus komt uit Zuid-Afrika waar hij in het wild groeit. Ook op Madeira komt de plant volop voor. De planten zijn halverwege de zeventiende eeuw met de VOC naar Nederland gekomen vanuit Zuid-Afrika, zoals ook veel andere tuinplanten.

agapanthus

Canarische eilanden

In Portugal en op de Canarische Eilanden komen Agapanthus-planten in grote hoeveelheden voor in tuinen, parken en bij hotels en restaurants. Veel toeristen denken dan ook ten onrechte dat de plant van origine daar vandaan komt.

Terrasplant

‘Terrasplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Elk jaar kiest een mediajury bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit vijf kandidaten de terrasplant die het meest tot de verbeelding spreekt. Meer planteninfo op www.mooiwatplantendoen.nl

Bladhoudend, bladverliezend

Agapanthus bestaat uit twee groepen:
– De bladhoudende Agapanthus. Dit zijn intermedius typen zoals de variëteit ‘Donau’. Deze groep doet het in de winter erg goed als kamerplant.
– De bladverliezende Agapanthus. Een variëteit is bijvoorbeeld ‘Blauwe Triomfator’. De plant sterft af voordat het winter wordt en kan daarna het beste binnen op een koele plek worden bewaard.

Ga naar de bovenkant