WOERDEN – Veel bekijks plantenwand. Afgelopen december ontving de weinig fraaie blinde muur aan de achterzijde van drogisterij Het Kruidvat in het centrum van Woerden een groene metamorfose door de installatie van een plantenwand.

 

Plantenwand

“Nu de planten volwassen zijn, zijn er dagelijks mensen die voelen of de planten wel echt zijn. Ook worden er volop selfies en foto’s gemaakt met de wand als achtergrond,” aldus Leon Jacobs, van Rodenburg Tuinen uit Woerden. Medewerkers van Rodenburg Tuinen monteerden het zogenoemde LivePanel systeem van groenspecialist Mobilane met een oppervlakte van 18 m2 in de gerenoveerde Rijnstraat. Het resterende gedeelte van de blinde muur is afgetimmerd met hout waartegen een aantal Wisteria’s (Blauwe Regen) zijn geplant voor een extra natuurlijke uitstraling. In de groene gevel zijn onder andere planten als Polypodium (Eikvaren), Lonicera (Kamperfoelie), Bergenia (Schoenlappersplant), Heuchera (Purperklokje), Tiarella (Schuimbloem) en Alchemilla (Vrouwenmantel) verwerkt.

groene muur
Watergeefsysteem
De plantenwand LivePanel is niet grondgebonden en bestaat uit een modulair systeem op basis van verwisselbare plantcassettes (40 x 40 cm). Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens als waterbuffer dient. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een innovatief capillair watergeefsysteem. Het watergeefsysteem wordt aangestuurd door sensoren in de wand en is vorstbestendig. LivePanel is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recyclebaar.