MAARSSEN – Bestaande tuinen verstenen, tuinen van nieuwbouwwoningen worden kleiner. De behoefte aan groen neemt toe, maar het actieve werken in de tuin neemt af. De Nederlandse tuinbezitter wil best een groene leefruimte, maar dan wel een die gemakkelijk is te onderhouden en ook nog eens genoeg ruimte overlaat. Zo bezien, is het logisch dat verticaal tuinieren bezig is aan een opmars.

Verticaal tuinieren

Natuur dichtbij
Verticaal tuinieren is een vorm van tuinieren waarbij je gebruik maakt van muren, gevels en schuttingen om heesters en (vaste) planten te laten groeien. In een verstedelijkte omgeving is het de oplossing om de natuur weer dichter bij de mens te brengen.

eetbare wand 1Wand met eetbare planten
Er is inmiddels een aantal systemen beschikbaar, van eenvoudig-kant-en-klaar tot professioneel aangelegd, van artistiek-doe-het-zelf tot pragmatisch. Binnen het verticaal tuinieren zelf zijn er weer genoeg variaties. Een groene wand met hedera voor buiten, een groene wand met dracaena’s voor binnen, een kruidenwand op het terras of een aardbeienwand in de tuin.

Trend of toekomst?
Is de verticale tuin een voorbijgaande hype of is het blijvend?
Gezien de vele voordelen en de toenemende bewustwording dat een groene leefomgeving goed voor ons is, lijkt er voor verticaal groen een mooie toekomst weggelegd.

Bron en foto’s: Vertiplant