OEGSTGEEST  – Koraalesdoorn. Je kent ze vast wel. Overal kom je ze tegen. Met hun fraaie figuur en natuurlijke uitstraling weten ze zich namelijk altijd in de schijnwerper te zetten. Het zijn daarbij ook nog eens sfeermakers pur sang en eigenlijk onmisbaar op elk tuinfeest.

Koraalesdoorn

Ze geven dan alles wat ze in huis hebben en als je ze op tijd een natje en een droogje geeft, houden ze dit lang vol. Zijn buitengewoon creatief en weten geniaal in te springen op de vier seizoenen. In de lente zijn ze uitdagend en levenslustig, in de zomer cool en verfrissend. In de herfst bezorgen ze je een behaaglijk gevoel met hun warme tinten en in de winter geven ze kleur aan sobere dagen. Met al deze seizoens-make-overs zijn ze in hun element, veranderen moeiteloos van gedaante maar slaan nooit een raar figuur. Speels en gewaagd, maar altijd… Puur natuur!

lmatum 'Sango Kaku' voorjaar   Acer palmatum 'Sango Kaku' herfsttijd

Meerdere sierwaarden
De laatste week is grijs en grauw. Alles wat maar enigszins kleur geeft, bezorgt me een vrolijk gevoel. Zelfs de beukenhaag met zijn bronsbruine, dorre bladeren kan ik enorm waarderen. Zeker als de winterzon heel eventjes door wil komen en daarmee alle kleuren warmer en intenser maakt. Kleur maakt je vrolijk en zet aan tot actie. Zo ook de Koraalesdoorn. Elke plant kent zijn hoogtepunt en deze valt in één van de vier seizoenen. Deze schoonheid zit trouwens niet alleen in een bloem. Je hebt bijvoorbeeld ook fraaie bladvormen, felgekleurde vruchten of een stoere, doorleefde bast. Zo kan het zijn dat één plant meerdere sierwaarden heeft in 2 seizoenen. Geweldig natuurlijk, maar toch, één sierwaarde haalt vaak maar het moment suprême.

4 seizoenen tuinplant
Toch zijn er wel degelijk planten die het beste uit elk seizoen weten te halen. Dit zijn de juweeltjes van de natuur. Ze passen hun outfit aan op elk jaargetij en zijn zo 4 seizoenen lang een lust voor het oog. De Acer palmatum ‘Sango Kaku’ is zo’n sieraad. In het voorjaar loopt deze variëteit van de Japanse Esdoorn prachtig frisgroen uit. De bladeren zijn handvormig en diep ingesneden wat een decoratieve uitstraling geeft. Verder heeft de Japanse Esdoorn een sierlijk voorkomen, groeit langzaam en staat het liefst in de halfschaduw. In de zomer verkleuren deze bladeren langzaam naar geel. Dit in combinatie met de oranjekleurige takken geeft zelfs de donkere plekken in de tuin een zomers tintje. In de herfst geeft de Acer palmatum ‘Sango Kaku’ een warme herfstkleur, de kleur geel verkleurt dan vlammend van goudgeel naar oranje. Een genot om te zien hoe deze de herfst uitknalt.

Acer palmatum 'Sango Kaku' zomertijd   Acer palmatum 'Sango Kaku' winterseizoen

Kleur in de wintertuin

Als we de winter naderen vallen de laatste gekleurde bladeren van deze Japanse juweel. De oranje takken zijn inmiddels doorgekleurd naar helder koraalrood en vormen nu een opvallende winterverschijning. Het landschap oogt misschien grijs en grauw maar de Koraalesdoorn ‘Sango Kaku’ -wat letterlijk koraalrode toren betekent- straalt in de winterborder. Geef de koraalesdoorn bij voorkeur een plek in de tuin waar deze vanuit de woning goed zichtbaar is. In samenspel met winterbloeiers of andere gekleurde takken zorgen ze voor een vrolijke winterborder. Met een pindaslinger en wat mezenbollen in de Koraalesdoorn trekt u ook nog mooie vogels aan. Zo heeft u in de wintermaanden aardig wat spektakel. Wedden dat u geen last krijgt van een winterdipje!

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired.