Winterbloeiers – Met uitbundige bloemen, fraai groen blad en een puur-natuur-uitstraling helpen winterbloeiers je stralend februari door, richting lente.
Voor wie hunkert naar het voorjaar, maar toch echt nog een stukje winter moet uitzitten: woonplanten die lak hebben aan de seizoenen en nu al eigenwijs bloeien in geuren en kleuren. De botanische beauty’s van februari zijn primula, asbloem en jasmijn, in uitstraling vrij te vertalen als uitgelaten, romantisch en sereen. Ze kunnen allemaal goed tegen het wat droge binnenklimaat in huis en zijn makkelijk in de omgang: als je af en toe een rondje geeft, blijven ze groeien en bloeien.

winterbloeiers jasmijn asbloem primula

Winterbloeiers

Februari’s trio: Primula, Asbloem, Jasmijn

Primula biedt vrolijke bloemen in rood, roze, wit, paars, lila en blauw die binnen alles opvrolijken als het buiten nog guur is. Asbloem dankt haar naam aan de groene blaadjes die aan de onderkant donzig grijs zijn. Dat groen met asgrijs laat de prachtige bloemen in wit, blauw, lila, paars, roze, rood én tweekleurig extra mooi uitkomen. Jasmijn is een sierlijk struikje met donkergroen blad en stralende stervormige witte bloemen die heerlijk ruiken. De lange ranken houden van wikkelen, klimmen en slingeren.

winterbloeiers jasmijn asbloem primula

Uit alle windstreken

Wilde primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, er groeien zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. Asbloem is komen overwaaien vanuit de Canarische Eilanden. En jasmijn is een (sub)tropische plant die met voldoende vocht en warmte ook goed gedijt in een huisklimaat.

winterbloeiers jasmijn asbloem primula

Bloeiende symboliek

Primula is afgeleid van primus (eerste) omdat het een van de eerste bloeiers van het jaar is. Daar is ook de betekenis van de plant op gebaseerd, deze winterbloeier staat voor een nieuw begin, groei en hoop. Asbloem heet officieel Senecio cruentus en dankt haar betekenis aan haar volle ronde bloemenkruim die staat voor bescherming. En volgens de bloemensymboliek haal je met jasmijn puurheid en kracht in huis. Nét wat je nodig hebt voor de laatste loodjes richting voorjaar.

Zo halen winterbloeiers de lente

• Winterbloeiers staan graag licht, maar niet in de volle zon.
• De kluit mag licht vochtig zijn, wateroverlast liefst voorkomen.
• Eens in de twee weken plantenvoeding geven helpt winterbloeiers voldoende groei- en bloeikracht te houden.
• Uitgebloeide bloemetjes kun je gewoon wegplukken.

En wat denk je van snijbloemen in de winter?

winterbloeiers jasmijn asbloem primulaDe geur van jasmijn is rustgevend en kalmerend volgens onderzoek van de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf. Dat maakt jasmijn een ideale slaapkamerplant.

Styl ze in je eigen smaak

Ondanks dat winterbloeiers primula, asbloem en jasmijn in vorm nogal verschillen, kun je ze mooi samen stylen, bijvoorbeeld allemaal in wit, primaire kleuren of pasteltinten. Voor leuk thuiskomen gaat er niets boven een rijtje primula’s in knalkleuren om je te begroeten. Hou je meer van een ingetogen sfeer, dan gaan de lichte bloemen en het grijze blad van asbloem prachtig samen met jasmijn.

Woonplant van de maand

Winterbloeiers zijn woonplanten van februari 2018. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Nog meer winterbloeiende planten en bloemen

Lees ook deze artikelen op Groenvandaag:

4 schitterende winterbloeiers in de vaas

Camellia japonica bloeier in januari

Fred’s choice: de stralende koraalesdoorn