Bloemen voor de Paus 2018 – Vanaf Keukenhof vertrok vandaag, na maanden van voorbereiding, het bloementransport ‘Bloemen voor het Sint Pietersplein’ in Rome. Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, kwam naar Keukenhof om de bloemen te zegenen voor vertrek. Het bloementransport is door vele nationaliteiten uitgezwaaid.

Bloemen voor de Paus 2018

paus pasen rome

Pasen in Rome

Voor hoofdarrangeur, floraal vormgever Paul Deckers, is het ieder jaar opnieuw een uitdaging om het grote Sint Pietersplein te versieren met Nederlandse bloemen en planten: een metamorfose naar een bloemenschilderij. Vandaag vertrok zo’n 30 ton aan plantmateriaal vanaf Keukenhof naar Vaticaanstad.

paascymbidium

Hoofdarrangeur Paul Deckers

Cymbidium

Hoofdarrangeur Paul Deckers maakt de ontwerpen en kiest de kleuren in overleg met het Vaticaan. Dit jaar is de orchideesoort Cymbidium de ‘eyecatcher’. Na het uitspreken van het Urbi et Orbi spreekt Paus Franciscus traditiegetrouw zijn dankwoord uit voor de bloemen uit Nederland.

paul deckers en pauselijk arrangeur

Paul Deckers legt uit

‘Dit jaar kies ik voor de Cymbidium als noviteit in het project. Deze krachtige, stevige en pure bloem zal straks schitteren op het Sint Pietersplein. De groene Cymbidium gebruik ik op het bordes van de Paus.

Groen is de kleur van de hoop, krachtig, rust en vrede. Uiteraard mag de kleur geel als Paas- en voorjaarskleur voor licht en blijdschap niet ontbreken, vandaar dat de mooie grote gele Cymbidiums in metershoge arrangementen worden verwerkt.

Bovendien staat Cymbidium voor vriendschap en liefde. Daarom sluit de symboliek van deze bloem perfect aan bij het Paasfeest’, aldus Deckers. Twee dagen lang zullen meer dan 25 arrangeurs en bloemisten aan de arrangementen werken. Er komen aangelegde tuinen op de trappen van het Sint Pietersplein. Daar en op het balkon van de Paus komen de talrijke arrangementen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van metershoge bomen, duizenden Avalanche rozen, Delphiniums, Roselilies en meer dan 40.000 bolbloemen.

Zie het eerder artikel op GroenVandaag: Cymbidium centraal tijdens Urbi et Orbi

Zie ook de site van hoofdarrangeur Deckers.