Bloemendagen 2023 – Van zaterdag 22 april t/m woensdag 26 april 2023 zal Anna Paulowna en omgeving volop in bloei staan en zal de 68e editie van de Bloemendagen plaatsvinden. In Anna Paulowna en Breezand zijn tijdens de Bloemendagen mozaïeken, bewegende werkstukken, versierde straten en bruggen te bewonderen.

Bloemendagen 2023

bloemendagen 2023

Hyacintennagels

Mozaïeken zijn schilderijen gemaakt op tempex. Hierop worden hyacintennagels geprikt met spelden. Op elke vierkante meter gaan wel 10.000 bloemetjes. Hier zit dus heel wat werk in. Zowel jong als oud maken de mozaïeken. Het zijn echte kunstwerken, die tijdens de Bloemendagen in de tuinen van de makers opgesteld staan. ’s Avonds zijn de meeste mozaïeken, bruggen en straten verlicht. Dat is een prachtig gezicht!

Lees meer op GroenVandaag over de hyacint, bloem van zonnegod Apollo.

bloemenmozaiek van hyacinten

Dagje uit

Maak je dagje uit compleet met een bezoek aan één van de vele tentoonstellingen, (rommel)markten, exposities en andere gezellige activiteiten. Tijdens de Bloemendagen 2023 worden ook puzzelritten en workshops georganiseerd, waaraan je vrijwel altijd kosteloos aan kunt deelnemen. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de Poldertuin, ook wel ‘de Keukenhof in het klein’ genoemd. Ook zullen de vele bollenvelden volop in bloei staan. Kortom: tijdens de Bloemendagen is er van alles te zien, te doen en te beleven voor jong en oud.

Bezoek het evenement

Iedereen is van harte welkom om dit fleurige evenement te bezoeken. Met een infoblad met daarin een deelnemerslijst en een plattegrond, dieje gratis ophaalt bij de informatiepost of uit de infohokjes langs de kant van de weg, kun je je eigen route bepalen en met eigen vervoer langs de kunstwerken en nevenactiviteiten rijden. Ook zijn de routes en deelnemers tijdens het evenement online te vinden via bloemendagen.nl.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De Bloemendagen 2017 komen weer

Historie

In de polder viel in de jaren vijftig weinig te beleven, terwijl in voorjaar en zomer vlak achter de duinen vakantiegangers af en aan reden. Zo dichtbij en toch veraf, want in de polder kwamen ze praktisch niet. De grote vraag was: Hoe krijgen we die toeristen naar de polder? Het toenmalige lokale VVV-bestuur bestaande uit Henk Jonker, Dick op ’t Veld, Jan Kortekaas en Koos Onderwater stelden zich die vraag en besloten daarop tot het organiseren van de Bloemendagen.
Het eerste jaar, in 1953, waren er ongeveer negen deelnemers en allemaal maakten ze een liggend mozaïek. Als publiciteitsstunt reden ze het daarop volgende jaar met zes bloemenmeisjes in een mooie zwarte auto naar de Schager markt. Daar deelden de meisjes, behalve bloemen ook folders met informatie over het bloemengebeuren in de polder uit. Nu kijkt men daar niet vreemd van op, maar vijftig jaar geleden was die stunt het gesprek van de dag. (bron: www.bloemendagen.nl)

De Bloemendagen is een gratis evenement.