BOSKOOP – Aflevering Munt. De planten hebben al weer zin om langzaam uit hun winterslaap te ontwaken en voorzichtig hun blaadjes boven de grond te laten komen. Wij verlangen weer naar het kruidenseizoen, naar volle bakken op de tuin en uitbundige geuren. Nog even geduld. Maar schrijven over kruiden kan natuurlijk altijd. In deze tweede aflevering heb ik het over munt.
Munt
Culinair
Munt is een heel veelzijdige plant: mooi, nuttig en lekker. Op culinair gebied kun je hier heel veel kanten mee op. Het is lekker in de thee of gewoon in een karaf met water. Je kan het bij vlees- en visgerechten gebruiken. Bij de rauwkost of groente, soepen, sauzen, desserts. Of gewoon als garnering.
Vele soorten
Je hebt ontzettend veel soorten. Op onze tuin hebben wij ons beperkt tot een 25-tal soorten. Onder andere chocolademunt, basilicummunt en ananasmunt. In de loop van het voorjaar komen er waarschijnlijk nog 3 nieuwe soorten bij.
Weg muggen
Met munt houd je ongewenste beestjes op afstand. Mieren, muggen, vliegen, bladluizen, witte vlieg en motten. Wil je s’avonds lekker op je terras in de tuin zitten zonder de hinderlijke muggen, kneus dan een paar blaadjes en wrijf deze over je armen, benen, gezicht en hals.
Met verse munt kun je mieren en muizen uit je voorraad kast houden. Bij tomaten en kool verdrijft het witte vlieg en koolwitjes. Plant de munt bij een rozenstruik om luizen te weren. Leg gedroogde munt in je kledingkast: heerlijk fris.
Innerlijke rust
Wij adviseren altijd om het kruid in een (grote) pot te zetten, ze kunnen nogal woekeren. Als je dit niet wilt is dat met een pot te voorkomen. En neem gerust een kopje muntthee, dat geeft je een heerlijke innerlijke rust.
Veel plezier met dit kruid en tot de volgende keer.
Op foto: Sandra Schouten
[Sandra Schouten runt samen met haar man Evert het bedrijf Schoutens Kruiden in Boskoop. De kwekerij legt zich toe op het onbespoten en gifvrij kweken van natuurlijk(e) kruiden. Van hun 125 soorten gekweekte kruiden zijn er 25 soorten munt, wat uniek is. Verkoop is gericht op particulieren, hoveniers, kleine gezellige tuincentra en horeca. Dit gebeurt via de kwekerij en via lokale markten. Voor meer informatie over natuurlijk(e) kruiden, zie facebook, SchoutensKruiden.]
intro-foto: rgb stock, wiki-commons, onderwijsgek