Bloembollen voor 2023 – Op donderdag 6 oktober hebben tuinmannen van Keukenhof de eerste bloembollen geplant. Hiermee is een start gemaakt met de voorbereiding van seizoen 2023. De komende drie maanden zullen er maar liefst 7 miljoen bloembollen worden geplant, volledig met de hand. Op 23 maart 2023 zal de bloemententoonstelling haar poorten weer openen voor publiek.

Bloembollen voor 2023

Voor de Kerst de grond in

Onder het genot van een herfstzonnetje gingen vandaag de eerste bloembollen de grond in, maar dat is niet altijd het geval. Door weer en wind planten 40 tuinmannen maar liefst 7 miljoen bloembollen één voor één met de hand. Het is een race tegen de klok want ze moeten allemaal voor Kerst de grond in.

Etalage voor het bollenvak

Keukenhof ontstond in 1949 als een initiatief van tien bollenkwekers/exporteurs die een etalage voor het bollenvak wilden creëren. Anno nu is Keukenhof nog steeds belangrijk voor de sierteeltsector. Honderd exposanten (inzenders) laten in Keukenhof hun beste assortiment bloembollen zien. Dit jaar zijn er vier nieuwe exposanten van de partij, waaronder bloembollenkweker Horizon Flower Family uit Zwaagdijk. Hun motto “grown for a smile’ past perfect bij de vele blije bezoekers die Keukenhof in de lente ontvangt.

Bloembollen plant je nu!

Wie in de lente een kleurrijke tuin of balkon wil, moet nu aan de slag. Koop je bloembollen en plant ze voor half december. Dat kan per kleur of per soort, maar een mooie mix van kleuren en soorten doet het natuurlijk ook prachtig in het voorjaar. Tip van Keukenhof ontwerper Frans Beijk: ”Wil je een mooie warme mix? Gebruik dan kleuren zoals geel, oranje, rood of roze. Liever een perkje in je tuin dat er echt uitspringt? Gebruik dan contrasterende kleuren zoals; groen en rood of paars en geel.”

Keukenhof is in 2023 geopend van 23 maart t/m 14 mei. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf medio november via www.keukenhof.nl.

De planttijd

Plant voorjaarsbloeiende bollen vanaf eind september t/m december op een zonnige plaats. De belangrijkste regel is dat ze vóór de eerste vorst in de grond zitten. Bollen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar te kunnen bloeien.

Bollen-op-pot

In het vroege voorjaar kan je ook bollen-op-pot in de tuin zetten. Van tulpen (Tulipa) tot narcissen (Narcissus), van hyacinten (Hyacinthus) tot blauwe druifjes (Muscari); er is zo veel keuze aan bollen-op-pot. Kies één soort, bijvoorbeeld felroze tulpen of blauwe druifjes, voor een krachtig effect. Of mix verschillende bloemen in een pot of een verzameling potten voor een meer natuurlijke uitstraling. ook goed voor de insecten die al vroeg naar nectar zoeken.