Botanische tuin Paleis Het Loo – Museum Paleis Het Loo heeft de officiële status van ‘botanische tuin’. Een beloning voor decennia lang vakmanschap. Paleis Het Loo beheert een aantal bijzondere plantencollecties, waarvoor al in de 17e eeuw de basis werd gelegd door de eerste bewoners van het paleis, Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary Stuart. Hiertoe behoren onder meer de Citrus collectie met sinaasappelbomen van meer dan 300 jaar oud, historische fruitrassen en oranjerieplanten.

Botanische tuin Paleis Het Loo

Kuipplanten en tuinvazen

Op 23 mei start het tuinseizoen op Paleis Het Loo en zijn de kuipplanten en de Delfts blauwe tuinvazen weer te zien. De 45 vazen, vorig jaar vervaardigd naar 17e-eeuws voorbeeld, zijn gevuld met exotische planten en vormen echte blikvangers in de barokke paleistuinen. In het tuinseizoen worden ook de tuintours en botanische tours weer aangeboden.

Bezoekadres

Ingang via Amersfoortseweg, Apeldoorn
Navigatieadres: Apeldoorn 7313 AA
T +31 (0)55 577 24 00
www.paleishetloo.nl
E info@paleishetloo.nl

De Oranje-wandeling

Van 1 april tot en met 31 oktober kunnen bezoekers van Paleis Het Loo via de barokke tuinen een wandelroute volgen door een deel van het paleispark. Via een tourniquet achter de Colonnades is een verbinding gemaakt met het achterliggende park. Deze ‘Oranje-wandeling’ brengt u langs de veldvijvers met het Badpaviljoen, Theepaviljoen en de koninklijke Botenhuizen.

Willem III

Nadat stadhouder Willem III koning van Engeland was geworden, liet hij het paleis van 1691 tot 1694 uitbreiden met vier paviljoens (een binnen- en een buitenpaviljoen aan weerszijden van het hoofdgebouw) die het hoofdgebouw met de zijvleugels verbonden. De colonnades werden verplaatst naar de nieuw aangelegde tuin. Als bezoeker loop je door de tuinen zoals die ruim 300 jaar geleden bedacht zijn door stadhouder Willem III en prinses Mary. Voor hen waren de tuinen een visitekaartje. Ook in onze tijd schitteren de tuinen nog volop. Bronen: Wikepedia en Paleis Het Loo.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Boek over de tuinen van Paleis Het Loo