Extra gezellig – Verlichting in de tuin of op het terras alleen met de feestdagen? Dat is allang een achterhaald idee. Elke dag is immers een feestje, en met sfeervolle feest verlichting voor buiten krijgt je feestje, verjaardag, bijzondere gelegenheid of gewoon lekkere (na)zomerse avond net dat beetje extra. Extra gezellig.

Extra gezellig

Welke soorten sfeerverlichting zijn er voor tuin en terras?

De meest gebruikte sfeerverlichting in de tuin is draadverlichting. Dit zijn stevige en waterdichte rubberen snoeren (mits je professionele sfeerverlichting voor buiten koopt), die je onderling kunt koppelen (lees: verlengen). Je kunt ze bijvoorbeeld bevestigen in struiken en bomen of aan een schutting of gevel. Je ziet deze verlichting ook veel bij terrassen van restaurants en op festivals. Aan de draadverlichting hangen grote LED-lampen in de vorm van bollen. Je kunt daarbij kiezen voor bijvoorbeeld een matte bol. Of voor de look van een ouderwetse gloeilamp. In tegenstelling tot die laatste, is LED-verlichting overigens extreem energiezuinig. Een LED-lamp is tot wel 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp.

Buiten extra gezellig met sfeervolle verlichting

Foto: Craig Adderley, op Pexels.

Kleur van je verlichting

Naast dat de LED-verlichting van tegenwoordig dus stukken energiezuiniger is dan ouderwetse gloeilampen, is deze verlichting ook veel veiliger. Zeker voor buiten. De snoeren van goede, professionele sfeerverlichting voor in de tuin of op het terras zijn altijd gemaakt van stevig rubber, en zowel de snoeren als de fittingen zijn waterbestendig. Daarnaast komt de nieuwe generatie LED-verlichting ook in allerlei kleuren en tinten. Die je bovendien kunt dimmen, zodat je er elke gewenste sfeer mee kunt creëren, afgestemd op het daglicht, de schemering of diepe nacht buiten.

Je kunt voor je sfeerverlichting kiezen uit allerlei tinten wit. Van wat feller wit tot echt warm gelig licht, dat meer op het licht van een gloeilamp of kaars lijkt. Ook kun je kiezen voor kleur. Daarbij kun je ervoor kiezen om een snoer met lampjes in allemaal dezelfde kleur te nemen, bijvoorbeeld een snoer met allemaal groen lampjes, of rood, of blauw. Die je vervolgens ook weer met elkaar kunt combineren. Of je kiest voor een lichtsnoer met daaraan allemaal lampjes in verschillende kleuren. Je kunt het daarbij zo sereen of bont maken als je zelf wilt.

Professionele kerstverlichting voor buiten is duurzaam

Wat ook handig is aan LED-verlichting: als er één lampje stuk is, kun je die makkelijk vervangen. Daardoor, en door het feit dat professionele feestverlichting voor buiten, van hoogwaardige kwaliteit is én tegen een stootje kan (denk aan: regen, zon, hagel, sneeuw), heb je echt jarenlang plezier van die gezellige sfeerverlichting in je tuin of op het terras.

En vergeet het groen niet. Groen is ook extra gezellig in de tuin. Om nog meer te zwijgen van een vijver. Wat gaat er boven een avondje in de tuin, met spetterende water en feeërieke verlichting.

Fotocredits introfoto: Elviss Railijs, op Pexels.