Gezelliger maken – Bloemen en planten zijn een geweldige manier om je huis gezelliger en levendiger te maken. Of je nu je woonkamer wilt opfleuren, een verrukkelijke tuin wilt creëren of plantjes wil toevoegen aan je badkamer, er zijn veel mogelijkheden om je huis groener te maken. In dit artikel bespreken we enkele van de populairste opties en geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Gezelliger maken

Geschikt voor binnenshuis

Er zijn veel bloemen en planten die geschikt zijn voor binnenshuis, zoals de bloeiende en groene kamerplanten zoals monstera, ficus, scindapsus en anthurium. Maar ook varens en keukenkruiden, zoals basilicum, rozemarijn en munt, zijn populaire keuzes. Het is belangrijk om te weten hoeveel zonlicht een bepaalde plant nodig heeft en of deze geschikt is voor de plek waar je de plant wil plaatsen. Gezelliger maken vraagt wat onderzoek, maar loont altijd de moeite.

Hoe maak je een mooie tuin?

Er zijn veel manieren om een heerlijke tuin te creëren, of je nu een kleine binnentuin wilt of een grotere buitentuin. Bedenk welke bloemen en planten je wilt. Tip: test (of laat dat doen) om en te bepalen welke planten daar het beste kunnen groeien en overleven. Misschien wil je wel een beregeningssysteem installeren met een slimme stekker buiten. Het werken met een professionele tuinontwerper kan je helpen bij het maken van een tuin die bij je wensen en behoeften past.

Hoe kun je plantjes toevoegen aan je badkamer?

Plantjes kunnen een prachtige toevoeging zijn aan je badkamer, maar welke planten zijn geschikt voor een omgeving met veel vocht? Bovendien is het goed om te weten hoeveel licht een bepaalde plant nodig heeft en of dit haalbaar is in je badkamer. Sommige populaire keuzes voor plantjes voor in de badkamer zijn de vrouwentong, Aloë Vera en de Nephrolepis.

gezelliger maken van huis en tuin

foto, Chris Lawton, op Unsplash

Wat kost het om een tuin aan te leggen?

Het kostenplaatje voor het aanleggen van een tuin zijn sterk afhankelijk van factoren zoals de grootte van de tuin, de soort materialen die gebruikt worden en de ingrepen die gedaan moeten worden, zoals grondwerk, verharding en beplanting. Gemiddelde kosten om een tuin aan te leggen variëren van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s. Wees realistisch met je inschatting van de kosten, en ben je niet zeker van je zaak, schakel dan een specialist in.

Wat is de beste tijd om een tuin aan te leggen?

Algemeen geldt dat de vroege lente en de herfst de beste tijden zijn om een tuin aan te leggen. In de lente is de grond zacht en vochtig, waardoor het gemakkelijker is om grondwerk te doen en planten te zetten. In de herfst hebben planten nog voldoende tijd om te wortelen voordat het winter koud wordt, en is de grond nog steeds warm genoeg om beplanting te doen. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden, kenmerken voor jouw regio, zoals wind, zoutinvloed en bodemsoort. Ook hier weet een tuinvakman raad.