Calendula Candyman Orange – Na de grootschalige rassenproef met Calendula (goudsbloem) die deze zomer werd georganiseerd in de tuin van de Royal Horticultural Society in Hyde Hall (Verenigd Koninkrijk) maakt Fleuroselect graag de resultaten bekend van de verkiezing van de publieksfavoriet, de zogeheten People’s Choice.

Calendula Candyman Orange

goudsbloem-serie

Favoriet bij publiek

De bezoekers van de Calendula-expositie in het gedeelte van de tuin dat Floral Fantasia heet, brachten hun stem uit op de volgende zaadvermeerderde rassen van Calendula officinalis:

  • 1- Candyman Orange (Takii Europe, Thompson & Morgan)
  • 2- Snow Princess (Mr. Fothergill’s, Suttons en Thompson & Morgan)
  • 3- Pacific Flame Beauty (Bertrand)
  • 4- Neon (Takii Europe, Johnsons, Thompson & Morgan)
  • 5- Corniche d’Or (Bertrand)
  • 6- Oopsy Daisy (Takii Europe, Dobies, Mr Fothergill’s) en Orange Flash (Takii Europe, Mr. Fothergill’s, Thompson & Morgan)

Verder kreeg van de vegetatief vermeerderde rassen Calendula x hybrida ‘Power Daisy Sunray’ van Kerley & Co. eenzelfde aantal stemmen als Snow Princess.

Diversiteit

Peter Seabrook, de bekende tv-tuinman in Groot-Brittannië en leider van de Calendula-proef: “De proef in het kader van het ‘Jaar van de Goudsbloem’ was erg populair bij de bezoekers. Die bewonderden de grote diversiteit van deze soort. 

Behalve de winnaars verdienen ook de volgende rassen waardering: de Bon Bon-serie van Benary is vroeg, compact en rijkbloeiend en vormt een uitstekende keuze voor potten en containers; Calexis Orange en Calexis Yellow van Van Hemert & Co. zijn indrukwekkend door hun bloemen met gekrulde petalen die doen denken aan cactusdahlia’s, en Crown Orange & Crown Yellow van Thompson & Morgan hebben lange bloemstelen die mooi zijn om te snijden, een mooi gevuld, licht gewelfd hart en bloeien zeer lang.”

Deze publieksstemmen zijn zeer waardevol voor plantenveredelaars, omdat die inzicht geven in de kleuren, bloemvormen en plantgroottes die populair zijn bij de consument. Met de stemresultaten wordt rekening gehouden bij het in de markt zetten rassen.

calendula

2021, Jaar van de Goudsbloem

De rassenproef is opgezet in het kader van de campagne ‘2021, Jaar van de Goudsbloem’, een initiatief van Fleuroselect om de diversiteit van Calendula bij de consument onder de aandacht te brengen. Fleuroselect-leden zonden meer dan 80 rassen in die werden uitgeplant in verschillende gerenommeerde tuinen verspreid over heel Europa. In Hyde Hall in het Verenigd Koninkrijk coördineerden Peter Seabrook en zijn team de proef en kregen bezoekers de kans om hun favoriete goudsbloem te kiezen.

2022, Jaar van de Papaver & Basilicum

Volgend jaar organiseert Fleuroselect promotionele activiteiten rond Papaver en Basilicum.

Fleuroselect, internationale marketingorganisatie in de sierteeltbranche.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Rudbeckia Goldblitz: Fleuroselect Gold Medal-winnaar

Meer over de Goudsbloem

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:

Calendula, Het jaar van de Goudsbloem