Bolchrysanten – In Japan worden bolchrysanten vereerd en staat de plant symbool voor een lang leven. De bolchrysant zelf is echter een éénjarige die in de nazomer z’n charme toont door een enorme bloemenweelde.

Bolchrysanten

Bolchrysanten worden steeds eerder op de markt gebracht. Soms al aan het begin van de zomer. Maar de periode waarin de plant het best gedijt, is augustus-oktober, als er nog geen sprake is van nachtvorst. De plant heeft een lange houdbaarheid en kent een rijke bloei. De bloeitijd is maximaal wanneer de bolchrysant op het moment van aankoop nog niet rijp is, maar enkele gesprongen knoppen heeft.

bolchrysanten carnaval

Bolchrysant Carnaval

De bloem van de bolchrysant bestaat uit talloze kleine bloemetjes rondom een bloemhoofd. Onder de handelsnaam Chrysanthemum Carnaval wordt inmiddels een serie veelkleurige bolchrysanten aangeboden. De planten zijn als ’toeven’ gekweekt, wat betekent dat er drie planten bij elkaar in één pot staan. In de Carnaval-serie zijn dat drie verschillende bloemkleuren. Dat levert een vrolijk en bont effect op.

Over populariteit heeft de bolchrysant niet te klagen. De belangstelling voor de plant is groot. Met de Carnaval-serie wordt daar nog eens een schepje bovenop gedaan.

LEESTIP: genieten van je tuin, lees ook dit artikel op GroenVandaag: 7 voordelen van 4 seizoenen tuinmeubelen

Bolchrysant

Verzorging

Een bolchrysant is een gemakkelijke plant die doorbloeit van augustus tot en met november. Op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon zal de plant veranderen in een kleurrijke bol.

  • Geef de bolchrysant regelmatig water en laat de potkluit nooit uitdrogen. Door de grote bol komt het regenwater niet altijd op de kluit terecht, regelmatig even checken dus.
  • Een rijk bloeiende plant vraagt om wat extra energie, geef de bolchrysant dan ook om de twee weken wat plantenvoeding.
  • Door regelmatig uitgebloeide bloemetjes weg te halen geniet u nog langer van de plant.

De bolchrysant is een geliefde bloem bij Allerheiligen en Allerzielen.

Snoei- en bewaartips

Nadat de bolchrysant is uitgebloeid kunt u de plant volgend jaar opnieuw in bloei krijgen. Zet de chrysant voor de vorst op een koele maar vorstvrije plek en knip hem in het vroege voorjaar helemaal terug tot enkele centimeters boven de grond. In maart-april kan de plant weer naar buiten en zal bij dagen langer dan 12 uur stengels en blaadjes vormen. Wanneer de dagen dan korter worden zal de bolchrysant weer opnieuw bloeien.