Bolchrysanten stralen – Bolchrysanten reageren namelijk op deze korte dagen door knoppen aan te leggen en vervolgens zo rijk te bloeien dat het blad er helemaal onder schuil gaat. De mooie bollen vol bloemen schitteren wekenlang en geven zo nog meer glans aan de nazomer.

Bolchrysanten stralen

Bolchrysanten stralen

Gouden bloem

De naam Chrysanthemum wil zeggen ‘gouden bloem’. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem. Veel soorten zijn dan ook geel van kleur, maar de plant is er ook in herfsttinten als oranje, rood en bruin of roze, lila en wit. De diameter van de chrysanten kan variëren van enkele decimeters tot wel 60-80 cm. Er zijn enkel- en dubbelbloemige variëteiten, maar ook chrysanten met spatelvormige of spinvormige bloemblaadjes. Enorm veel keuze dus!

Bolchrysant

Verzorging

Een bolchrysant is een gemakkelijke plant die doorbloeit van augustus tot en met november. Op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon zal de plant veranderen in een kleurrijke bol.

  • Geef de bolchrysant regelmatig water en laat de potkluit nooit uitdrogen. Door de grote bol komt het regenwater niet altijd op de kluit terecht, regelmatig even checken dus.
  • Een rijk bloeiende plant vraagt om wat extra energie, geef de bolchrysant dan ook om de twee weken wat plantenvoeding.
  • Door regelmatig uitgebloeide bloemetjes weg te halen geniet u nog langer van de plant.
Bolchrysanten stralen

Snoei- en bewaartips

Nadat de bolchrysant is uitgebloeid kunt u de plant volgend jaar opnieuw in bloei krijgen. Zet de chrysant voor de vorst op een koele maar vorstvrije plek en knip hem in het vroege voorjaar helemaal terug tot enkele centimeters boven de grond. In maart-april kan de plant weer naar buiten en zal bij dagen langer dan 12 uur stengels en blaadjes vormen. Wanneer de dagen dan korter worden zal de bolchrysant weer opnieuw bloeien.

Allerheiligen en Allerzielen

De bolchrysant werd in het verleden nog wel eens uitgeroepen tot Tuinplant van de Maand, destijds een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Terecht de Gouden Bloem is in nazomer en najaar lang verkrijgbaar. In België en Duitsland is de bolchrysant zeer populair tijdens de vieren van Allerheiligen en Allerzielen. Een trend die we ook steeds meer zien in Nederland.