Carrière in de glastuinbouw – 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een mooie gelegenheid om stil te staan bij de positie van vrouwen in onze samenleving. De glastuinbouw biedt volop kansen aan vrouwen. Karolien Tesselaar kan daarover meepraten. Zij is directielid van Europa’s grootste kwekerij van alstroemeriabloemen, maar begon er ooit met het doen van een aantal marketing- en communicatietaken. Tegenwoordig is haar grote ambitie het bedrijf zo snel mogelijk verder te verduurzamen en klimaatneutraal te maken.

Carrièrre in de glastuinbouw

Internationale Vrouwendag in de glastuinbouw

Foto: Alstroemeria, Rebecca Niver, op Unsplash.

Alstroemeria

In Luttelgeest, een dorp in Flevoland, staat 10 hectare aan kassen vol alstroemeria’s. De alstroemeria is een bloem die je het hele jaar kunt kopen en die per steel wel zes tot acht bloemen telt, in allerlei kleuren. Als directielid van Tesselaar Alstroemeria weet Karolien er alles van. Ze probeert de bloemen elke dag weer zo duurzaam mogelijk te telen. “Zo bereken ik bijvoorbeeld de ecologische voetafdruk van onze bloemen zodat we jaarlijks kunnen nagaan hoeveel vooruitgang we boeken in het verduurzamen van onze teelt.”

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Vier internationale Vrouwendag 2024 met bloemen

Werkende moeders

Binnen het bedrijf werken ongeveer evenveel mannen als vrouwen. “We willen voor iedere werknemer een goed werkgever zijn”, zegt Karolien. Voor de vrouwen op de kwekerij betekent dat bijvoorbeeld dat er met zorg gekeken wordt hoe het vervoer van en naar het werk goed geregeld kan worden. “We beginnen hier heel vroeg ’s ochtends, maar in ons productieproces houden we rekening met onze werkende moeders, zodat zij hun kinderen naar school of de opvang kunnen brengen.”

Carrière

Op Internationale Vrouwendag zet Karolien al haar medewerksters in het zonnetje door hen te verrassen met, hoe kan het ook anders, een bloemetje. Lees hier hoe Karolien haar carrière begon in de bloemensector.

Fotocredits introfoto: Kate Anne, op Unsplash.