OEGSTGEEST – Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Deze feestdag staat nog altijd in het teken van de vrouwenemancipatie, maar ook de handel bloemen floreert.

Internationale Vrouwendag

In Nederland vieren we de dag niet echt, maar in sommige andere landen is het een hele feestelijke dag. Vooral in Oost-Europese landen. Vrouwen worden overstelpt met cadeautjes en bloemen.

tulp_bos

Mannen kopen een mooie bos bloemen voor de belangrijke vrouwen in hun leven: vrouw, moeder, zussen, collega’s, enzovoorts. Valentijnsdag en Moederdag verbleken zelfs bij deze Dag van de Vrouw in deze contreien. Een gebeuren waar ook de Nederlandse economie van profiteert. In de dagen voor 8 maart is er een piekje in onze bloemenexport.

Het doel van Internationale Vrouwendag is aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie.
Met verschillende activiteiten kaarten vrouwengroepen, antidiscriminatieorganisaties, politieke partijen en andere organisaties deze onderwerpen aan op of rond 8 maart.

 

Oorsprong

Internationale Vrouwendag is de dag waarop de eerste staking van vrouwen wordt herdacht, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.