LEIDEN – Niet één, maar vijf verschillende soorten Catasetum staan in de Orchideeënkas in bloei. Een aantal prachtige exemplaren is te zien waaronder saccatum, tabulare, dupliciscutula en fimbriatum.

Catasetum

Catasetum is een geslacht uit de orchideeën-familie. De soorten uit dit geslacht komen voor van Mexico tot in de tropische gebieden van Zuid-Amerika. De meeste soorten worden gevonden in Brazilië.

De naam is een combinatie van het Griekse Kata (omlaag) en het Latijnse Seta (borstel) waarmee het omlaag hangende sprietje bedoeld wordt bij de bloemen. Erg mooie plaatjes levert het op. Zie ook op de facebook pagina van Hortus Leiden.

 

Bloem

De eenhuizige bloeiwijze ontstaat vanuit de basis van de plant. Hij bestaat uit zeer markante vaak vleesachtige vreemdgevormde bloemen die ofwel vrouwelijk of mannelijk zijn. Deze eigenschap komt zelden voor bij orchideeën. De mannelijke bloemen zijn kleurrijk en de vrouwelijke zijn geelgroen. Een individuele plant brengt slechts bloemen van één geslacht voort. Welk type bloem een plant produceert hangt af van de groeiomstandigheden. In zeldzame gevallen is waargenomen dat in wisselende omstandigheden één plant zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen voortbrengt.  [Bron: Wiki}