Citrusboompjes – Citrusboompjes in twee woorden? Fris en fruitig! In maart kunnen de planten, afhankelijk van temperatuur, naar buiten… met vrucht en al. Zo creëer je in no-time al vroeg in het voorjaar een zomerse sfeer op je balkon of terras. De zuidelijke boompjes zijn de hele zomer een feest in de tuin.

Citrusboompjes

Oranjerie

Citrusboompjes behoren tot hetzelfde plantengeslacht als mandarijnen, citroenen, sinaasappelen en grapefruits. De tuinplanten kenmerken zich door een stevige stam met daarop een groene kroon. En natuurlijk citrusvruchten. Oorspronkelijk komen citrusboompjes uit Zuidoost-Azië en vroeger waren de tuinplanten met ‘appeltjes van oranje’ zeer gewild door koningen en hoge adel. Om koude winter te overleven, werden ze bewaard in een vorstvrije ruimtes… die tot op de dag van vandaag oranjerieën worden genoemd.

Citrusvruchten

De buitenkant van de vrucht heeft een schil met zeer veel olieklieren, waarin ontvlambare etherische oliën zitten opgeslagen. De binnenkant bestaat uit sapzakjes die veel suikers, organische zuren en vitamine C bevatten. Bekende citrusvruchten zijn
: Bergamot, Citroen, Limoen, Mandarijn, Pompelmoes, Grapefruit, Sinaasappel en Sukade.

citrusboompje

Verzorging

Citrusboompjes kunnen naar buiten als de temperatuur boven de 10 graden ligt. Is het kouder? Laat ze dan liever nog maar even binnen staan. Qua verzorging zijn de planten niet veeleisend. Ze houden van een plekje met veel licht, het liefst in de volle zon, en regelmatig water. Als de blaadjes geel worden, dan is de kans groot dat je te veel water geeft. Dit kun je eenvoudig voorkomen door een gaatje in de bodem van de pot of een laagje hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan eenvoudig wegvloeien. In oktober en november zet je citrusboompjes weer binnen om te overwinteren. Dat kan in een oranjerie, maar een kas(je) of vorstvrije schuur met voldoende daglicht is ook prima.

Citrusboompjes zijn geliefde aankopen in het voorjaar, maar komen het best tot hun recht in de zomertuin.

Meer info op www.mooiwatplantendoen.nl