Genieten geblazen – De afgelopen2 weken heeft mijn tuin een enorme metamorfose doorgemaakt. Niet alleen omdat ik mijn tuin door drastisch snoeiwerk, 40 m2 nieuw gras, nieuwe beplanting en een indrukwekkende trampoline behoorlijk onder handen heb genomen, maar zeker ook omdat de natuur, geholpen door een week zomerse temperaturen, is geëxplodeerd. Opeens zijn veel struiken en bomen vol met blad maar ook de kleur is volop aanwezig in de tuin.

Genieten geblazen

prunus accolade

prunus

Mooi weer

Door het mooie weer van de afgelopen maand is het extra genieten van wat de natuur ons allemaal te bieden heeft. Elke keer is er weer iets anders dat de aandacht trekt. Eerst was het de prachtige bloesem van de verschillende soorten Japanse sierkersen (Prunus) die de aandacht vroegen. De bloei van de Prunus is weelderig maar duurt helaas kort. Nu zijn er weer andere planten die opvallen.

TIP: Bezoek de Japanse Tuin in Den Haag.

acer palmatum

acer

Natuurlijke verrassingen

Het mooie decoratieve rode blad van de Japanse Esdoorn (Acer palmatum ‘Dissectum’); de jonge bladeren van de Rotsheide (Pieris Forest Flame) die nu rode en roze kleuren laten zien; de verschillende kleuren groen van de zich ontrollende bladeren van de verschillende varens; de bloemenpracht van de seringen in lila en paarse tinten; de gele boterbloemachtige bloemetjes van mijn favoriete bodembedekker de Goudaardbei (Waldsteinia Ternata).

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Afsluiting van Keukenhof 2018 vol romantiek

Pieris – Goudaardbei

gebroken hartje

gebroken hartje

Gebroken hartje

En wat de denken vande mooie hartvormige roze/witte bloemen van “het gebroken hartje” (de Dicentra spectabilis) en zo kan ik nog wel even doorgaan, want de natuur is in deze periode op zijn best en heeft dagelijks wel weer nieuwe verrassingen te bieden.

Door de grote diversiteit in plantensoorten in mijn tuin staat er nog veel moois op stapel en nu het zware werk zo goed als voltooid is, is het nu vooral genieten geblazen.

TIP: De Goudaardbei

De Goudaardbei is een gemakkelijk plantje en goede wintergroene bodembedekker. De planthoogte is 5 tot 10 cm. Staat het liefst in de zon of half schaduw. De Goudaardbei dankt zijn naam aan de gele bloemetjes en de enigszins vergelijkbare bladvorm met de aardbeienplant. Geeft echter geen vruchten. 
Bloeit met gele stervormige bloemen van april t/m juni. Per m2 ca 12 plantjes planten.. Waldsteinia ternata heeft geen bijzondere zorg nodig en is te vermeerderen door de planten in het voorjaar op te nemen en te scheuren.

wilbert wittemanWilbert Witteman is voormalig eigenaar van een tuincentrum en voormalig directeur van de grootste tuincentrum-organisatie van de Benelux. Voor GroenVandaag is hij vooral een tuinliefhebber die zijn tuinplezier graag overbrengt en deelt.

Intro-foto: Goudaardbei
Foto-credits: iVerde.