Aanleg van een nieuwe tuin – Voor veel huiseigenaren is het interieur het belangrijkste, maar als we een huis kopen, doen we dat ook voor de tuin. De tuin is niet alleen in de zomer belangrijk voor sfeervolle avondjes barbecueën of lekker luieren met een goed boek op een warme dag. Je tuin geeft je in de andere seizoenen een sfeervol en groen uitzicht vanuit je raam. Als je tuin niet naar je zin is, heeft dat invloed op je uitzicht maar ook op je woongenot, vooral in de zomer. Een nieuwe tuin aanleggen of je tuin aanpassen kan echter flink in de kosten lopen. Hoe financier je de aanleg van een nieuwe tuin en waar moet je allemaal op letten?

Aanleg van een nieuwe tuin

Wat voor tuin wil je hebben?

Voordat je nadenkt over de manier waarop je je nieuwe tuin gaat financieren, is het goed om stil te staan bij hoeveel de tuinverbouwing ongeveer zal kosten. Het is moeilijk om een prijskaartje te hangen aan de verbouwing of aanleg van een (nieuwe) tuin. Dat komt doordat iedere tuin een andere omvang heeft, iedereen andere wensen heeft voor de tuin en omdat materialen, planten en bomen die je wilt gebruiken andere prijskaartjes hebben.

Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat een tuin met een vijver en een kunstmatige waterval meer kost dan een tuin met wat tegels en een grasveld. Daarnaast zal het aanleggen van een kleine tuin veel minder tijd en geld kosten dan het werk voor een enorme tuin. Over het algemeen zal het aanleggen van een gewone tuin een paar duizend euro kunnen kosten, maar als je flinke wensen hebt, is een bedrag van 10.000 euro of zelfs hoger niet vreemd.

Zoek een geschikte hovenier

Het aanleggen van een tuin kun je zelf doen als je groene vingers hebt. Toch zul je meestal een hoveniersbedrijf inhuren om het werk professioneel te laten uitvoeren. Afhankelijk van je wensen en de materialen stelt de hovenier een offerte op. Let echter op, de offerte van de ene hovenier kan verschillen van die van een ander.

Het is daarom slim om niet meteen ja te zeggen tegen de eerste de beste hovenier waar je een goed gevoel bij hebt. Vergelijk offertes met elkaar en maak je keuze op basis van de kwaliteit van de hovenier, de offerte en het gevoel dat je erbij hebt. Als je echt grondig te werk wilt gaan, kun je ook de reviews van het bedrijf op bijvoorbeeld Google lezen. Zo krijg je een nog beter beeld van de verschillende opties.

tuinieren is een genot

Foto: Bearfotos, op Freepik.

Heb je een lening nodig?

Na het vergelijken van de offertes en het bepalen van wat je wilt in je tuin, heb je een beter beeld van de kosten. Op die manier weet je ook beter welk bedrag je moet lenen voor de financiering van het project. Wanneer je op zoek gaat naar geld voor je tuin bij een kredietverstrekker, heb je eigenlijk twee opties:

  • Een persoonlijke lening
  • Een doorlopend krediet

De meeste huiseigenaren zullen kiezen voor een persoonlijke lening. Dit is een lening waarbij je het geldbedrag in één keer op je rekening krijgt gestort en de rente is vastgesteld voor de looptijd waarin je de lening aflost. Dat betekent dat je geen last hebt van stijgende rentekosten, maar aan de andere kant ook niet profiteert als de rente onverhoopt toch weer daalt in de toekomst.

Een doorlopend krediet geeft je die optie wel. Bij deze constructie spreek je een maximaal bedrag af met de kredietverstrekker en neem je het geld pas op als je het nodig hebt. Het totale leenbedrag mag niet hoger zijn dan het afgesproken maximum. Geld dat je aflost, kun je opnieuw opnemen, en je kunt het geld ook voor iets anders gebruiken, zoals bijvoorbeeld een aanbouw of serre voor je huis.

Het grootste nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente niet vaststaat en de looptijd van het aflossen variabel is. Dit betekent dat je minder snel schuldenvrij bent als je niet aflost.

Overwaarde van je huis gebruiken

Een andere manier om geld te vinden voor het aanleggen van een nieuwe tuin is het gebruiken van de overwaarde van je huis. Als je je huis langer geleden hebt gekocht, is de kans groot dat je de woning met winst verkoopt. Deze winst heet overwaarde.

Je krijgt dat geld pas als je de woning verkoopt, maar je kunt het geld ook krijgen door je hypotheek te verhogen tot de overwaarde van je woning. Het geld dat je hiervoor krijgt, zou je kunnen gebruiken voor het financieren van een nieuwe tuin.

Zo financieer je de aanleg van een nieuwe tuin

Foto: Tirachard, op Freepik.

Subsidies die je kunt aanvragen voor je tuin

Naast een lening, overwaarde op je hypotheek of geld uit je eigen zak is er ook een potje met geld van de gemeente voor mensen die hun tuin willen aanpassen. Maar, daarvoor gelden wel voorwaarden. In Nederland is het populair om de tuin volledig te betegelen. Helaas zorgen die tegels ervoor dat water niet goed in de grond kan trekken bij langdurige regen en dat water slechter wordt vastgehouden tijdens droge periodes. Daarnaast zijn betegelde tuinen niet gunstig voor de biodiversiteit, vogels en insecten.

In het verleden is er weleens gesproken over een ’tegeltaks’ voor deze tuineigenaren. Hoe meer tegels je hebt, hoe meer belasting je zou moeten betalen. Het is echter nooit zover gekomen, maar tuineigenaren die hun tuin vergroenen, kunnen in sommige gemeenten een subsidie krijgen voor het vergroenen van hun tuin.

Andere slimme trucs om te besparen op je nieuwe tuin

Als je, ondanks alle adviezen voor het afsluiten van een lening, het vergelijken van offertes van hoveniers of tuinmannen en het vinden van een subsidie, toch schrikt van de kosten die je moet maken voor het aanpassen van je tuin, zijn er enkele slimme trucs om veel te besparen op de aanleg van je tuin, zonder in te boeten op het uiteindelijke resultaat. Het belangrijkste hierbij is geduld en timing.

Je kunt namelijk kiezen voor de aanleg van een nieuwe tuin in de winter of aan het begin van de herfst. Dat is de periode waarin bloemen, gras en planten nog gaan groeien. Het kopen van nieuwe planten kan snel in de kosten lopen, maar zakjes met zaden of bloembollen kosten veel minder. Je kunt er dus ook voor kiezen om een groot deel van je nieuwe tuin in te zaaien in plaats van compleet nieuwe plantjes te plaatsen.

En heb je wel eens gedacht aan verticaal tuinieren. Daar win je niet alleen ruimte mee, je creëert er ook veel sfeer mee.

Nog meer tips voor een tuin

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Een kleine tuin groter laten lijken, hoe doe je dat?

Ideeën voor een kleine tuin
Tuinontwerp: tips en trucs

INSPIRATIE EN INFORMATIE OVER KLEINE TUINEN 

Breng een bezoek aan de Tuinen van Appeltern