Dahlia oogsten – Dahliakweker Jelle van der Linden uit Hillegom oogst samen met zijn medewerkers koortsachtig de laatste dahlia’s van het land, voordat de eerste najaarsstorm komend weekend losbarst. De dahlia is de laatste jaren bezig met een stille opmars. Binnen de teelt vindt er een verschuiving plaats van tuinbloeier naar snijbloem. Een belangrijke reden daarvoor is de ontwikkeling van nieuwe soorten.

Dahlia oogsten

HILLEGOM – Dahliakweker Jelle van der Linden uit Hillegom oogst samen met zijn medewerkers koortsachtig de laatste dahlia’s van het land, voordat de eerste najaarsstorm komend weekend losbarst. De dahlia is de laatste jaren bezig met een stille opmars. Binnen de teelt vindt er een verschuiving plaats van tuinbloeier naar snijbloem. Een belangrijke reden daarvoor is de ontwikkeling van nieuwe soorten.

Oogst dahlia’s

Najaarsstormen

dahlia's

Veredeling

Door veredeling zijn er tegenwoordig volop dahlia’s die veel langer doorbloeien in huis. Alleen al dit jaar heeft branchevereniging KAVB meer dan 70 nieuwe dahlia’s geregistreerd. In kassen wordt tot eind oktober volop geoogst. In de tuin bloeien dahlia’s tot diep in het najaar.

Verzorgingstips

• Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
• Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
• Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
• Zorg dat er geen blad in het water hangt.
• Zet dahlia’s niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater, want dahlia’s drinken bijzonder veel.
• Zet dahlia’s niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag, bloemencorso Zundert moet het hebben van de dahlia: Zundert maakt zich op voor groots corso

Kleuren en vormen van de dahlia

Het meest opvallend aan de dahlia zijn de bloemblaadjes: soms effen van kleur, maar vaak opvallend fel met spikkels of streepjes. Sommige bloemen hebben één rij met blaadjes, andere bestaan uit tientallen blaadjes. De prachtige bloem heeft veel kleur- en vormvariaties. De blaadjes zijn bijvoorbeeld rond, sprietig of opgerold. Er zijn dahlia’s die wel 1,5 meter lang zijn en een bloemdiameter hebben van meer dan 20 cm. Kortom: opvallende verschijningen.

dahlia's

Nederland

Nederland is de grootste dahliaproducent ter wereld met circa 340 hectare. De helft in de Bollenstreek gevolgd door Noord-Brabant, Noord-Holland en Limburg. Nederlandse veilingen verhandelen intussen jaarlijks zo’n 20 miljoen snijdahlia’s. De belangrijkste afzetlanden zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Fotocredit: KAVB/VidiPhoto