Corso Zundert – Het corso van Zundert is het grootste corso van de wereld. Twintig buurtschappen strijden elk jaar met elkaar om de mooiste praalwagen te bouwen. De wagens zijn reusachtig. Negen meter hoog en negentien meter lang.

Corso Zundert

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Dahlia’s

De bloemenversiering bestaat alleen uit Dahlia’s. Elk buurtschap heeft zijn eigen dahliaveld. Op de velden staan de bloemen in tientallen soorten en kleuren. Het bloemencorso is het werk van louter vrijwilligers. Het zijn vooral de ouderen van de buurtschap die de knollen planten, het onkruid wieden en de bloemen plukken.

corso zundert

Opbouw van de wagen.

Het ’tikken’ of aanbrengen van de half miljoen dahlia’s per wagen begint pas een paar dagen voor het event. 


Ruim tachtig jaar

Het eerste bloemencorso trok in 1936 ter ere van de verjaardag van koningin Wilhelmina door Zundert. Vanaf het prille begin hebben de Zundertenaren hun dahliacorso gekoesterd en van generatie op generatie doorgegeven.

Jubel

De corsowagens leggen een 5.1 km lange route af door de Zundertse straten. De start is om 13.30 uur vanaf het tentoonstellingsterrein gelegen aan de Molenstraat 155. Er wordt tweemaal gebruik gemaakt van de Molenstraat, de centrale straat dwars door Zundert.

Tijdens de tweede passage door de Molenstraat wordt ter hoogte van de hoofdtribune de uitslag van de vakjury bekendgemaakt. De winnende praalwagen is de enige wagen die mag stoppen. Duwers, bouwers en buurtgenoten komen vanuit alle hoeken van de straat naar elkaar gerend om de prijs in uitzinnige feestvreugde in ontvangst te nemen. Die ‘Zundertse jubel’ is ieder jaar het hoogtepunt van het corso.

Corso Zundert 2017
3 & 4 september
Meer info zie corsozundert.nl

Foto- en videocredits: corso zundert.

LEESTIP: Lees ook dit artikel over dahlia’s op GroenVandaag: Dahlia oogsten voor de najaarsstormen