Dahlia plant seizoen. De Dahlia heeft zich de afgelopen jaren tot een gewilde zomerbloeier getransformeerd. Het wat stoffige imago is van deze prachtbloemen afgeblazen. Die populariteit is onder andere te danken aan de diversiteit in lengte die de bloem biedt: er zijn superlage, maar ook hele hoge. Dit maakt ze geschikt voor ieder plekje in de tuin en zo geliefd bij bloemenliefhebbers.

Dahlia plant seizoen

zomerbloeiende bol

Het dahlia plant seizoen is weer begonnen

Lage soorten dahlia

Lage soorten worden niet hoger dan 50 centimeter. Omdat ze zo laag zijn, worden ze vaak dwergdahlia’ of ’lage borderdahlia’ genoemd. Elke zonnige plek in de tuin is ideaal/geschikt voor lage dahlia’s. Ze groeien er compact en krijgen veel takken met bloemen. Omdat ze niet overhangen en onvermoeibaar doorbloeien tot de eerste vorst, zijn ze perfect voor het omlijsten van borders en paden. Aan keus in bloemvormen is er geen gebrek. De populairste lage soorten zijn in drie groepen te verdelen: Mignon, Melody en Gallery.

Lage dahlia´s toppers zijn voor een kleine tuin? Ze hebben namelijk weinig ruimte nodig. Ook kuipen, potten en schalen zijn prima voor lage dahlia’s om de entree, het balkon of het terras mee op te fleuren.

Goed om te weten

Als dahlia’s eenmaal beginnen met bloeien, is er geen houden aan. Je zult zien dat je van tientallen bloemen per dahlia geniet. Knip uitgebloeide knoppen lekker weg: dit zorgt ervoor dat de bloei niet stopt, maar door blijft gaan tot de eerste vorst.

Hoge Dahlia-soorten

Hoge soorten worden 120 centimeter of hoger. Sommige zelfs hoger dan twee meter. Door de lengte verschijnen er kleurrijke bloemen op onverwachte plekken in de tuin wat deze een fleurige en weelderige uitstraling geeft. Voor een pluktuin zijn hoge dahlia’s onmisbaar. De stelen zijn lang en sterk genoeg om er snijbloemen van te knippen. Hoe meer bloemen je knipt, hoe langer deze zomerbloeier blijft bloeien.

Hoge dahlia’s hebben wel een extra steuntje nodig, want door het gewicht van de bloemen worden ze topzwaar. In combinatie met wind en regen kunnen de lange stelen breken. Hoge soorten hebben ook veel water nodig, aangezien er via het vele blad op warme dagen veel water verdampt. Te weinig water zorgt ervoor dat hoge soorten langzaam groeien, weinig bloemen maken en gele bladeren krijgen.

Dahlia’s planten

Dahlia’s zijn ontzettend populair. De lange bloei en de oneindig veel vormen en kleuren maken ze zo gewild. Dahlia’s bloeien vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorst. Dat betekent maandenlang genieten. En wist je dat ze ook geschikt zijn voor een pluktuin? Vooral de soorten met lange stelen lenen zich hiervoor, omdat deze het beste in een vaas passen.

Leuk om te weten: Door oude bloemen weg te knippen maakt de plant nieuwe bloemen aan. Dus hoe meer je afknipt hoe meer bloemen je krijgt.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Grote dahlia showtuin voor bloemenpark Appeltern

het planten van de dahliabol

Planten in 5 stappen

Dahlia’s zijn zomerknollen, wat betekent dat ze gevoelig zijn voor vorst. Plant ze daarom pas wanneer je zeker weet dat de kans op vorst geweken is. Dahlia’s zijn echte zonliefhebbers. Zoek daarom een zonnige plek in de tuin, zodat ze hun maximale bloeicapaciteiten kunnen laten zien. Volg deze 5 stappen:

1- Maak de grond los en zorg dat er voldoende voeding in de grond zit. Doe dit bijvoorbeeld door compost door de aarde te mengen.
2- Maak een gat dat groot genoeg is om de dahliaknol er in te zetten.
3- Leg de dahliaknol voorzichtig in het gat met de punt van de oude stengel omhoog. Zorg dat de knol niet dieper dan 5 centimeter onder de grond zit.
4- Bedek de dahliaknol met de aarde en druk dit voorzichtig aan.
5- Geef als laatste een flinke plens water.

Leuk om te weten: Dahliaknollen worden vlak onder de oppervlakte geplant zodat ze zo snel mogelijk de warmte van de zon kunnen absorberen. Hier groeien ze van.

Eerder in bloei

Wil je zo vroeg mogelijk van dahliabloemen genieten? Zet het groeiproces van de knollen eerder in gang. Dit doe je door ze eind maart op te potten en ze binnenshuis een groeivoorsprong te geven. Laat de planten vanaf half mei, als de kans op vorst geweken is, langzaam wennen aan de buitentemperatuur en zet ze steeds langer buiten. Dit heet afharden. Rond eind mei plant je ze in de tuin waar ze al in juli in plaats van augustus de eerste bloemen laten zien.

Leuk om te weten: Naast een vroege bloei zit er nog een voordeel aan het eerder laten spruiten van dahlia’s: binnen zijn geen slakken aanwezig die dol zijn op de jonge, knapperige dahliablaadjes.

Kijk voor meer informatie over zomerbollen op www.bloembol.org.

Foto-credits: iVerde