Imperfecte zelliges – Zelliges zijn kleine, vierkante tegels die ambachtelijk en handmatig zijn vervaardigd van klei dat na bakken wordt beschilderd. Deze authentiek Marokkaanse tegel wordt tot het culturele erfgoed gerekend, zoals wij dit doen met onze Hollandse boerenplavuizen.

Imperfecte zelliges

Imperfect wil zeggen, niet uniform. Door de ambachtelijke afwerking is geen tegel gelijk, wat de tegelvloer of tegelwand haar dynamiek en levendigheid geeft.  Met behulp van moderne productietechnieken worden moderne keramiek zelliges gemaakt die niet langer poreus zijn en een veel langere levensduur hebben. De hedendaagse Marokkaanse tegels kan je zien als een geslaagde imitatie van het oude ambacht, in een uitvoering die voldoet eisen van de moderne consument: esthetisch, duurzaam en onderhoudsvrij.

Imperfecte zelliges

imperfecte zelliges

Rijke historie

Marokkaanse tegels hebben een rijke historie. De oorsprong van deze tegels ligt in de 10e eeuw, tijdens de heerschappij van de Almoraviden-dynastie in Noord-Afrika en Andalusië. Zij introduceerden islamitische kunst en architectuur met de zelliges als belangrijk onderdeel van hun esthetiek.
Zelliges werden oorspronkelijk met de hand gemaakt door vakmensen die stukjes keramiek van verschillende kleuren en vormen in geometrische patronen legden. De tegels werden gebruikt om muren, vloeren en plafonds te versieren van moskeeën, paleizen en andere belangrijke gebouwen.

Populair in Europa

Door de eeuwen heen werd de techniek van het maken van zelliges verfijnd en werden nieuwe kleuren en patronen ontwikkeld. In de 14e eeuw begon de Meriniden-dynastie zelliges te gebruiken in de decoratie van graven en tombes. De Moorse invloeden in Spanje zorgden voor een toenemende populariteit van de tegels in Europa in de 19e eeuw.

Voor interieur en exterieur

Tegenwoordig worden zelliges nog steeds met de hand gemaakt door vakmensen in Marokko en zijn ze een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse kunst en cultuur. De tegels worden wereldwijd gewaardeerd om hun unieke schoonheid en kunnen worden gevonden in interieurs en exterieurs van huizen en gebouwen over de hele wereld.

citrusboompje

Mediterrane planten

Wie in Marokko of Spanje komt en stiekem pottenkijkt in prive patio’s wordt altijd weer getroffen door het paradijselijk karakter. Prachtige tegelvloeren met daarop een geweldig assortiment van mediterrane  planten waar je het spontaan warm van krijgt.

  1. Bougainvillea: deze tropische plant heeft prachtige bloemen in roze, rood, oranje en geel. Ze passen goed bij de kleurrijke zelliges en kunnen aan de muur of als hangende plant worden geplaatst.
  2. Cactussen: deze woestijnplanten hebben een unieke schoonheid en zijn perfect om te combineren met de geometrische patronen van de zelliges. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en voegen een exotisch element toe aan de ruimte.
  3. Jasmijn: deze geurige plant heeft delicate, witte bloemen en is een geweldige aanvulling op de aardse kleuren van de zelliges. Het kan worden geplant als een klimplant of in potten worden geplaatst.
  4. Agave: een gemakkelijk te houden woestijnplant met sculpturale uitstraling.
  5. Citrus: deze bomen hebben prachtige groene bladeren en kunnen in potten worden geplaatst. De geur van de bloemen en vruchten voegt een extra dimensie toe aan de ruimte.

Wij Noord-Europeanen zijn wat jaloers op het zuidelijke leven. Zo heftig dat wij het naar hartelust nabootsen in onze woning en de tuin.