HILVERSUM – Citrus, citrusboompjes zijn in. Ze geven ons een mediterraan vakantiegevoel. Na de wintermaanden wordt citrus in tuincentra, bouwmarkten en online volop aangeboden, want we willen weer graag in de tuin zitten en ons zuidelijk wanen.
 

Vakantiegevoel

Eetbaar
Veelal worden de boompjes gebruikt voor de sier. Maar dat hoeft niet, want de vruchten zijn ook eetbaar. Om de consument de zekerheid te beiden dat consumptie veilig is, krijgen producten na streng onderzoek een certificaat mee. Een van die certificaten is MPS- Fruit & Vegetables Vita Certa.

 

MPS-Fruit & Vegetables label
Dit certificaat is speciaal ontwikkeld voor de groente- en fruitsector. Hierbij ligt de nadruk op duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne én transparantie. Met het MPS-Fruit & Vegetables certificaat voldoet een bedrijf aan de eisen die grootwinkelbedrijven en de detailhandel hebben ten aanzien van veilige, schone en duurzaam geteelde producten. Het MPS-Fruit & Vegetables ‘Vita Certa’-label wordt alleen toegekend aan bedrijven die op alle thema’s de hoogste score behalen.

 

citrusboompjes

Citrina

Deze week ontving het bedrijf Citrina het label MPS-Fruit & Vegetables Vita Certa . Daarmee heeft het bedrijf het hoogste niveau van controle op voedselveiligheid bereikt voor hun plukcitrus kuipplanten en is Citrina helemaal toegerust om veilig te leveren aan de consument.
Citrina kweekt in Portugal citrusplanten en heeft een verkoopkantoor in De Kwakel. Jack Poot, salesmanager bij Citrina in De Kwakel: “Op onze kwekerij in Portugal is er de laatste jaren hard gewerkt om dit certificaat te behalen, het team is dagelijks bezig met de dagregistraties en het verfijnen van het produceren van citrusplanten”.

 

Citrusboompjes zijn vakantiegevoel en tuinplant van de maand maart. Lees ook: Citrusboompjes: fris en fruitig.

 

Royal FloraHolland

Marc de Baan, productmanager balkon- en terrasplanten van Royal FloraHolland, ziet met genoegen deze ontwikkeling van certificering voor deze productgroep een vlucht nemen:
“Wij vinden ook dat, in lijn met wat de EU verplicht heeft gesteld, eetbare producten gecertificeerd moeten zijn alvorens ze in de schappen van tuincentra en supermarkten terechtkomen.”
Bij aanvoer van eetbare producten moet worden aangegeven welke delen eetbaar zijn of worden. Er geldt een etiketteringsplicht, afhankelijk van hoe het product wordt aangeboden. Producten die vanzelfsprekend eetbaar zijn (bijvo0rbeeld plukfruit), mogen alleen als ‘eetbaar’ worden verkocht en moeten voldoen aan de hiervoor geldende producteisen.

Citrina en MPS

Op de foto: MPS-Fruit & Vegetables manager Gerrit Jan Vreugdenhil (links), salesmanager Jack Poot van Citrina (midden) en Marc de Baan, productmanager Royal FloraHolland (rechts).

 

 

Meer weten over citrus, citrusboompjes en vakantiegevoel, kijk dan morgen naar Robs Grote Tuinverbouwing.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.

Hier onder de volledige lijst van planten die in de uitzending van 11 maart zijn gebruikt.

Ivo en citrusboompjesTuinplanten
-Viola cornuta
-Prunus ‘Kojou no mai’, Japanse sierkers
-Olijf
-Ginkgo biloba
-Viburnum ‘Mariesii’
-Ilex Little Rascal
-Edgeworthia Grandiflorum
-Magnolia Stellata
-Campanula persicifolia
-Chimonanthus, Meloenboompje
-Skimmia japonica
-Leucothoe Burning Love
-Sarcococca Winter Gem

Bollen
-Narcis Jetfire
-Tulp Double White
-Blauwe Druifje
-Scilla Caribbean Jewel
-Hyacinten Pink Pearl

Kamerplanten
-Citroenboompje
-Citrusboompje Kumquat
-Citrus mitis ‘Calamondin’
-TiSento Chrysant
-Aechmea
-Bromelia Pineapple
-Bromelia
-Dracaena
-Aglaonema
-Zamioculcas

Intro-foto: RGB stock, Lusi, Sanja Gjenero
Foto Tangerine: RGB stock, Zela, Marja Flick-Buijs