Onderhoudsarme tuin – Een tuin is een waardevol bezit, daarover zijn we het wel eens. Maar een tuin is ook werk. Bloemen en planten bloeien, bomen reiken hoger en gras groeit. Net als wij moet een tuin regelmatig naar de kapper om er aantrekkelijk uit te blijven zien. Jammer dat we ons die tijd niet altijd gunnen, want geven we de tuin aandacht, dan geeft de tuin veel plezier terug.

Onderhoudsarme tuin

De laatste decennia hebben we de opkomst van de strak betegelde tuin gezien. Een gevolg van onze overvolle agenda’s, waar veel zaken om een plekje vochten en de tuin het aflegde. Die trend lijkt een beetje op zijn retour. Wat natuurlijk te maken heeft met het feit dat een mens naast drukte ook behoefte heeft aan rust en ontspanning. De klimaatproblemen hebben ook hun bijdrage geleverd. We ervaren ze zelf, zoals hitte & droogte, stortbuien & wateroverlast en de teruggang van dieren en insecten in de tuin.

woestijnroos

Slim aanpakken

De onderhoudsarme tuin brengt ons weer terug bij het groen. Met een geringe inspanning blijkt het toch mogelijk om bomen en bloemen en planten in je tuin te hebben. Een kwestie van slim aanpakken. Kiezen voor het juiste groen, de juiste tuinmaterialen en een uitgekiend plan.

Schuttingen en bodembedekkers

1- In een tuin die goed voelt, mag steen niet te veel overheersen, houd ruimte vrij voor groen. Omringd zijn door groen is voor ons een natuurlijke behoefte.

Zorg dat je tegels op een droge ondergrond liggen, dat voorkomt groene aanslag.

2- Behoud het ruimtelijk effect door laagblijvende planten af te wisselen met wat hogere aan de tuingrens.

3- Scherm je tuin af tegen inkijk en ongewenst bezoek. Dat kan letterlijk met tuinschermen van een houtsoort wat weinig onderhoud vraagt. Of een haag die slechts 1x per jaar geknipt hoeft te worden.

4- Haal je niet meer tuinwerk op de hals dan je wil. Liever niet regelmatig gras maaien? Kies dan voor kunstgras of een border met bloeiende onkruid voorkomende bodembedekkers en struiken die nauwelijks om snoei vragen.

Aandacht

Onderhoudsvrije tuinen bestaan niet. Maar als je je goed laat voorlichten, is onderhoudsarm levend groen best mogelijk. En besef, van echt groen worden niet alleen bijen, vlinders en vogels blij, wij ook. Aandacht besteden aan groen is dus niet zonde van je tijd. Integendeel.