9 schaduwplanten. Betegelen of beplanten? Met een schaduwrijke tuin zou je haast voor tegels kiezen. Maar dat is nergens voor nodig. Ook met schaduwplanten creëer je een mooie, levende tuin.

Schijnt er maximaal twee uur zon per dag in je tuin? Dan heb je een schaduwtuin. Rond de vier uur per dag zon noemen we halfschaduw. Maar wist je dat zelfs in het donkerste hoekje van de tuin planten groeien? Planten hebben weliswaar zonlicht nodig, maar veel vaste planten kunnen met weinig licht toe. Denk bijvoorbeeld aan mansoor (Asarum), dikkemanskruid (Pachysandra) en bijvoorbeeld struisvarens (matteuccia struthioptenis) Deze schaduwplanten voelen zich heerlijk op een donkere plek.

9 Schaduwplanten

9 Schaduwplanten

Met bloemen

In de schaduw combineren vaste bladplanten perfect met bloeiende vaste planten. Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla), kerstroos (Helleborus) en Japanse wasbloem (Kirengeshoma) zijn voorbeelden van bloeiende vaste planten die goed groeien op een schaduwrijke plek. Daarnaast zijn er veel vaste planten die zowel in de zon als in de schaduw gedijen. Zoals voorjaarszonnebloem (Doronicum orientale), gebroken hartje (Dicentra) en ooievaarsbek (Geranium). Doordat het vaste planten zijn heb je er jaren plezier van.

Regenbestendige tuin

Met planten maak je je tuin niet alleen mooi groen, maar ook regenbestendig. In een versteende tuin zorgt een hoosbui vaak voor wateroverlast. Een groene tuin weet er wel raad mee: tussen de planten kan het regenwater zonder problemen de grond inzakken. Ook houden de planten zelf (met hun bladeren) een deel van het regenwater vast, waarna het later kan verdampen. Met deze 9 schaduwplanten maak je zelfs de meeste schaduwrijke tuin regenbestendig. Aan de slag dus!

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tuintegels en groen in je tuin, het perfecte evenwicht

Gebroken hartje

-Planten met witte bloemen of licht blad, verlichten een schaduwrijke tuin of border. Ze reflecteren namelijk het weinige licht dat er is. Maak gebruik van dat effect, met bijvoorbeeld het gebroken hartje (dicentra).
-Verschillende kruiden en eetbare planten groeien ook prima in de schaduw. Denk bijvoorbeeld aan winterpostelein, daslook en wasabi.

Meer over vaste planten ook op www.perennialpower.nl

Met dan aan Iverde.