Boom als middelpunt – Misschien goed om eerst even naar je tuin te kijken. Nu de tuin in rust gaat en de meeste planten zijn uitgebloed en bovengronds afsterven, kun je goed zien waar je wat in je tuin kan doen. Maar maak het niet te gek, want de natuur heeft het zo geregeld dat je er met minimale inspanning eigenlijk al bent. Haal bladafval van je gazon, zodat je grasmat kan blijven ademen en verwijder onkruid waar nodig is. Dat kan zijn in de plantenborder, het gazon en tussen de tegels van terras en looppad.

Groenblijvende bodembedekkers

maagdenpalm

Geen chemische middelen

Kies voor een onkruidverwijderaar in plaats van chemische middelen. Onnatuurlijke middelen tasten namelijk ook het groen aan dat je juist wil behouden. Bovendien kunnen ze schadelijk zijn voor dieren en insecten die in je tuin wonen. Wees dus milieubewust. En hoe kan dat beter dan handmatig of elektrisch. Simpel, schoon en effectief.

Sommige soorten onkruid kun je het best met wortel en al verwijderen, zoals zevenbad en heermoes. Zevenblad is trouwens best lekker in een salade en pesto.

Maagdenpalm

Bij het inrichten van je tuin kun je al onkruidvorming tegen gaan. Bijvoorbeeld door de bodem tussen de planten af te dekken met bijvoorbeeld boomschors, cacaodoppen of perzikpitten. Er zijn vele afdekmaterialen beschikbaar. Je kunt ook kiezen voor laagblijvende planten, zogenoemde bodembedekkers. Sommige hebben zelfs een mooie bloemetje, zoals de maagdenpalm.

Heb je last van onkruid, dan is wat mis met het bodemleven. Met een bodemverbeteraar geef je de bodem een oppepper.

Boom als middelpunt

Omdat de natuur in deze tuinperiode het meeste werk voor je doet, houd je tijd over om het binnen gezellig te maken. Wie verheugt zich niet op de feestdagen. Kerst, het familiefeest bij uitstek met de boom als stralend middelpunt.
Het plezier begint al met het uitkiezen van een mooie boom, daar kunnen we heel lang en prettig treuzelen, om vervolgens in een flits te beslissen dat er ook nog een geschikte kerstboomstandaard moet komen. Weet je bij het kopen van een boom waarop je moet letten, bij een kerstboomstandaard ligt dat wat lastiger.

Hier wat tips

  • Bij een gezaagde boom kan je voor een standaard met een pin kiezen. Een variant hiervan is het klassieke houten kruis.
  • Zorg dat de boom kan drinken. Kies dus voor een standaard met waterreservoir.
  • Zorg dat de boom stabiel blijft staan. Kies voor een standaard die je kan bijstellen, bijvoorbeeld eentje met bouten waarmee je de stam vast zet en de standaardpoten die haaks te zetten zijn.

De beste tip is deze: neem even je tijd om de boom goed en stabiel in de standaard te zetten. Daar krijg je geen spijt van.

fotocredits
-introfoto, Dim Hou, op Unsplash
-foto2 , GroenVandaag
-foto 3, Jonathan Borba, op Unsplash