Het befaamde kwekersdorp Boskoop – Het is 1911 en het kwekersdorp Boskoop beleeft hoogtijdagen. De export van sierbomen en -planten naar Amerika en andere landen floreert en de ene na de andere stijlvolle villa verschijnt tussen de kwekerijen. Op de Groote Bloemententoonstelling bewonderen zestigduizend internationale bezoekers, waaronder aartshertog Frans Ferdinand en koningin Wilhelmina, de kleurenpracht van vele rododendrons, rozen en seringen. Enkele jaren na de Eerste Wereldoorlog is het voorlopig gedaan met de welvaart van de Boskoopse families die leven van het kweken en verhandelen van siergewassen.

Het befaamde kwekersdorp Boskoop

Fotocredits introfoto: Netherlands Institute for Military History, CC BY-SA 4.0 

De geschiedenis van het befaamde kwekersdorp Boskoop

De roem van Boskoop, auteur Koen van Wijk.

Drie kwekersfamilies

In De roem van Boskoop beschrijft Koen van Wijk de geschiedenis van het boomkwekerijgebied Boskoop en omstreken. Een uniek gebied én landschap dat uitgroeide tot een wereldberoemd kennis- en handelscentrum. De auteur volgt het wel en wee van drie kwekersfamilies die zich staande weten te houden tegen de achtergrond van politiek rumoer, technische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen. Hun verhalen brengen de geschiedenis van dit bijzondere dorp op indringende wijze tot leven.

Handeslreizigers

De lezer ervaart van dichtbij hoe ondernemende Boskopers als handelsreizigers door Europa trokken, hoe jonge boompjes met de enttechniek veredeld werden, hoe de grootste esdoorncollectie ter wereld tot stand kwam en hoe de kwekers hun platte schuiten verruilden voor het transport over de weg. De roem van Boskoop beschrijft ook hoe het kenniscentrum de laatste decennia heeft geworsteld met veranderingen en laat zien hoe kwekers met hun tijd zijn meegegaan.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: (Sandra) Platte peterselie is een kerstwaardig kruid

Boek

De roem van Boskoop
De geschiedenis van een befaamd kwekersdorp
Koen van Wijk
ISBN 9789464711509
Hardcover
224 pagina’s
verkoopprijs € 24,90
Verschijnt 17 juni 2024 bij Noordboek

Auteur

Koen van Wijk is tuinbouwjournalist, tekstschrijver en auteur. In 2017 verscheen van zijn hand Land van glas, een familiegeschiedenis over de glastuinbouw.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Groene Hart: beleef het buiten

De geschiedenis van het befaamde kwekersdorp Boskoop

Lees ook dit boek van Koen van Wijk: Land van Glas, Een familiegeschiedenis.

Land van Glas

Samenvatting

Bram Moerman, tuinderszoon uit Hillegersberg, weet wat zijn bestemming is. Hij zal in de voetsporen van zijn vader treden. Terwijl elders in Europa de Grote Oorlog woedt, verschijnt op de tuinderij van Brams vader een exotische nieuwkomer: de tomaat. In 1914 exporteert Nederland 6,5 miljoen kilo tomaten naar Engeland, en dat is nog maar het begin. De tuinderij van de familie Moerman floreert. Na de oorlog trouwt Bram en strijkt hij neer in Bleiswijk om zijn eigen tuinderij op te bouwen. Hij groeit uit tot de trotse pater familias van een gezin met tien kinderen en zevenendertig kleinkinderen. Een hechte familie waarin iedereen meewerkt.

Land van glas beschrijft de lotgevallen van drie generaties tuinders tegen de achtergrond van de twintigste eeuw: van de opkomende industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog, de crisis, de Tweede Wereldoorlog, tot de wederopbouw en snelle expansie daarna. Van het dwingende calvinisme naar de innovaties in de immer groeiende tuinbouwsector.

Bol.com