Amaryllis in wax – Sanseveria’s met verf gekleurde toppen kennen we. Vetplanten die licht geven in het donker ook. Amaryllis-bollen aangekleed met een jasje van wax zijn minder bekend, maar inmiddels wel verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en dessins.

Amaryllis in wax

amaryllis in wax

Een hit

De de Amaryllis in wax is al een tijdje op de markt en in Amerika een regelrechte hit. In ons nuchtere Nederland hebben we de kat wat uit de boom gekeken, maar nu lijkt de hippe en decoratieve bol toch zijn weg naar de huiskamer gevonden te hebben. Gekocht voor eigen gebruik of ontvangen als kado, want de bol kan geleverd worden in een feestelijke verpakking.

Kunststukje

De Amaryllis, ook wel Hippeastrum of Ridderster genoemd, komt zonder water te geven in bloei en geeft wekenlang plezier. De plant kan zowel licht als schaduw verdragen. Geplaatst op een bollenstandaard is de gewaxte bol een kunststukje in de huiskamer.

foto-credit: shopterrain.com

hipp[eastrum-kerst

Symboliek

De bolbloem symboliseert trots en betoverende schoonheid. Ze geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. Wil je harten veroveren? Dan is dit dus dé perfecte bloem.

Herkomst

Wie benieuwd is naar de geboortegrond van de amaryllis moet naar Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied. Deze stralende bloem is een afstammeling van de narcisfamilie en groeit uit een bol. Wist je dat de naam komt van het Griekse ‘amarussein’? Dit betekent ‘fonkelend’ of ‘stralend’. Een bolbloem om te koesteren.

Na het bloeien

Snijd na het uitbloeien de bloemstengel ongeveer 5 cm af boven de bol. Ga door met water geven en bemesten zoals tijdens de bloei. De Amaryllis blijft doorgaan met bladeren maken. Na een tijdje stopt dit en is het tijd voor de rustperiode. Bewaar de bol tijdens deze rustperiode op een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Na ongeveer 8 weken kun je de bol weer in de woonkamer zetten. Je zult zien dat de Amaryllis weer opnieuw gaat uitlopen!

Gewoon zo, je hebt geleerd hoe je amaryllisbollen moet planten en verzorgen! Met een beetje moeite wordt u beloond met prachtige bloemen, de hele winter lang.