Deftige beukenhaag – Hoorde de beukenhaag vroeger bij de meer statige tuinen, de laatste jaren is deze tuinafscheiding gepopulariseerd en in menige straat te zien. De half bladhoudende haag wordt steeds vaker toegepast als erfafscheiding, niet alleen voor de sierwaarde, ook omdat een beukenhaag privacy biedt. Daarbij vormt de Fagus ook een mooie haag, jaarrond een genot om te zien.

Deftige beukenhaag

De beukenhaag is er met groen en rood blad. De Fagus Sylvatica, de groene beukenhaag, is het meest bekend, maar de rode beukenhaag, de Fagus Sylvatica Atropunicea, wordt steeds vaker in de tuin waargenomen. In april-mei loopt het blad van de beukenhaag uit. In de winter blijven een aantal blaadjes aan de takken om pas te vallen als de haag weer uitloopt in het voorjaar.

Fagus Sylvatica Atropunicea

Fagus Sylvatica Atropunicea

Decoratief rood

De rode beukenhaag is opvallender dan de groene. De roodpaarse kleur is best uniek, zeker in de zomer als fris groen in de tuin domineert. Dat maakt van de rode beukenhaag een decoratief en contrasterend stijlelement. De rode variant groeit ook sneller dan de groene. In de winter behoudt het blad kleur al wordt het iets donkerder om in het voorjaar weer lichter te worden.

Carpinus Betulus

Carpinus Betulus

Beukenhaag of haagbeuk

Het verschil tussen de beukenhaag (Fagus Sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus Betulus) is te zien aan het blad. Het blad van de haagbeuk lijkt op ribbeltjes chips; en de haagbeuk verliest in de winter blad, in tegenstelling tot de beukenhaag. Beide soorten zijn goed te gebruiken als erfscheiding.

Najaar planttijd

De beste tijd om een beukenhaag met wortel te planten is in voorjaar en in najaar, in een vorstvrije periode. In de tuinsector is de afgelopen 30 jaar de planttijd verschoven naar het voorjaar, wat eigenlijk tegen de wet van natuur in gaat, vandaar dat er weer aandacht wordt gevraagd voor het vergeten tuinseizoen.

Het grootste verschil tussen het voor- en najaar is het weer. In het najaar is de bodem nog warm en hebben we zelden te maken met langdurige droge perioden. Aanhoudende droogte en langdurige hitte is de afgelopen jaren in het voorjaar en de zomer juist een steeds groter probleem. Met bovendien extra watergeefwerk.

Een beukenhaag in pot kan het hele jaar door aangeplant worden. Het enige nadeel is, dat deze wel een stukje duurder is.