Sleeping beauties – Om in het voorjaar je tuin vol met bloemen te hebben, plant je in de herfst bloembollen en knollen. Wanneer ze in de winter onder de aarde zitten, maken ze zich klaar om te shinen in de lente.

Sleeping beauties

muscari

sleeping beauty: blauw druifje

Schoonheidsslaapje

Voorjaarsbloeiende bloembollen hebben een koude periode nodig om tot bloei te komen. Plant ze daarom in de herfst en voor de eerste vorst in je tuin of in bakken en potten. Zo krijgen ze genoeg tijd om sterke wortels te ontwikkelen en zich klaar te maken voor een uitbundige bloei in het voorjaar.

Lentebloeiers

De bloembollen kunnen in groepjes geplant worden of lekker gemixt door elkaar heen. Op deze manier zorgen ze voor een natuurlijk sfeertje in de tuin. Kies hiervoor verschillende soorten bloembollen uit en strooi ze uit over je tuin. Op de plek waar de bloembollen zijn gevallen, plant je ze in de aarde. De bloemenexplosie in het voorjaar is een cadeautje om te zien.

sleeping beauties: hyacint – narcis

Verwilderingsbollen

Bloembollen die ieder jaar weer terug komen heten verwilderingsbollen. Je kan ze na de bloei gewoon in de grond laten zitten. Ze bloeien het volgende jaar opnieuw en ze kunnen zich zelfs vermeerderen. Wil je ook verwilderingsbollen in de tuin? Let dan bij aankoop op de verpakking, daar staat dit vaak op.

Bloembollen bewaren

Niet alle bloembollen kan je in de grond laten zitten. Maar wil je ook het volgende jaar genieten van de bollen, dan kan je de uitgebloeide bloemen afknippen. Wanneer ook de steel en bladeren zijn afgestorven, kan je de bollen uit de aarde halen en in een kartonnen doos leggen. Haal voor het bewaren nog even de oude wortels en huid van de bollen af en leg ze gescheiden met een krant op een donkere, droge en koele plek zoals een kelder. In de herfst kunnen de bloembollen weer worden geplant om in de lente weer te bloeien.

sleeping beauties: tulp – fritillaria

Bollentips

  • Ga voor lekker veel bollen als je in het voorjaar een zee van bloemen in je tuin wilt.
  • Om een lange periode bloemen in de tuin te hebben, kan je de verschillende bloembollen afstemmen op bloeiperiode. Wissel bijvoorbeeld af met vroegbloeiers zoals krokussen (januari/februari) tot aan laatbloeiers zoals sieruien (mei/juni).
  • Plant de bol twee keer zo diep als de bol hoog is, met de punt omhoog.

Meer informatie over bloembollen, bezoek dan ook deze site www.bloembol.org.

Fotocredits: IBulb.