Bloembollen in lagen – Door een smaakvolle lasagne van bloembollen te maken, geniet je langer van de eerste voorjaarsbloemen. Hiervoor hoef je niet de keuken in. Alles gebeurt in de tuin. Het recept is simpel: plant verschillende bloembollen laag boven laag en de bollen zullen in het voorjaar in opeenvolgende perioden bloeien.

Bloembollen in lagen

Lasagne-beplanting

De volgende ingrediënten zijn nodig: royale potten of een balkonbak, hydrokorrels, potgrond en bloembollen. Zorg voor gaatjes in de bodem van de pot of balkonbak, zodat een teveel aan water kan weglopen. Leg een laagje hydrokorrels of potscherven op de bodem met daarbovenop een laag van 10 cm potgrond. Hierin wordt het eerste laagje bollen geplant. Ze mogen dicht bij elkaar staan voor een volle bloei. Bedek het eerste laagje met ongeveer 5 cm potgrond en plant daarin de volgende laag. Ook deze bollen mogen dicht bij elkaar staan, maar laat een paar millimeter vrij voor het jonge blad. Strooi potgrond over de tweede laag bollen en plant hierin de derde en laatste laag. Vul tot slot de pot aan met potgrond. Druk het wat aan en verwen de bollen met water. Bloembollen in lagen planten wordt ook wel lasagna-beplanting genoemd.

Lasagna-beplating wordt ook veel toegepast door de tuinmannen in Keukenhof.

Lees ook dit artikelen over zomerbollen en de sleeping beauties van de winter.

Tip 1: bonte vrolijkheid

Omdat bloemen in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar zijn, kun je het zo vrolijk maken als je wilt.

Laag 1 – onderste laag: tulp (Tulipa) ‘Brilliant Star’, ‘Flaming Club’, ‘Orange Favourite’ en ‘Purple Dream’
Laag 2 – middelste laag: hyacint (Hyacinthus) ‘Pink Pearl’, narcis (Narcissus) ‘Dick Wilden’, ‘February Gold’ en ‘Tahiti’
Laag 3 – bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) krokus (Crocus) ‘Grand Maitre’ en Species Mix

Tip 2: eigentijdse natuur

Bloembollenlasagne past prima in een luxueuze omgeving met kwalitatieve, natuurlijke materialen. Rauw beton en grof hout geven de bloeiende bloembollen een voetstuk om op te stralen. Een lasagna eigentijdse natuur maak je met de volgende bloembollen:

Laag 1 – onderste laag: tulp (Tulipa) ‘Black Parrot’, ‘Flaming Evita’, ‘Havran’, ‘Queen of Night’ en ‘Snow Chrystal’
Laag 2 – middelste laag: hyacint (Hyacinthus) ‘Carnegie’,  ‘White Pearl’, narcis (Narcissus) ‘Actaea’ en ‘Recurvus’
Laag 3 – bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) ‘Blue Shades’, anemoon (Anemone coronaria) ‘Mount Everest’, ‘Bride’  dwergiris (Iris reticulata) ‘Katharina Hodgkin’, kievietsbloem (Fritillaria meleagris), krokus (Crocus) ‘Ard Schenk’ en sneeuwroem (Chionodoxa ‘Alba’)

Zonder pot

Voor een bloembollenlasagne heb je niet per se een pot nodig, want het kan ook in de volle grond. Zoek een hoekje in de tuin waar je de lasagne kunt opbouwen.

Bron: Ibulb en bloembol.org