Tuin als energiebron – Zolang we nog niet massaal kunnen autorijden op zonne-, windenergie of waterstof, zijn we aangewezen op fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en kolen. We zijn ook nog lang niet zover dat we substantiële volumes energie kunnen opwekken uit planten. Al voorspelde Wageningen Universiteit in 2015 wel dat binnen 5 jaar een huishouden met 100 vierkante meter tuin energie zou opwekken. De tuin als energiebron dus.

Nog even geduld a.u.b.

Helaas laat deze revolutie op zich wachten. De energiebron die inmiddels wel in veel tuinen te vinden is, is de laadpaal voor onze elektrische auto. Bijvoorbeeld van Easee, een slimme laadpaal die auto’s herkent, inclusief de opslagspecificaties die daarbij horen. Of de Alfen laadpaal die het laden tijdelijk onderbreekt om te voorkomen dat een zekering doorslaat, bijvoorbeeld wanneer de inductiekookplaat of de wasmachine om energie vragen.

klimaatakkoord

Rijksoverheid

In 2050 moet de energievoorziening in Nederland bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. Die overgang is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. In het Klimaatakkoord staat ernaar te streven dat in 2030 het aandeel hernieuwbare elektriciteit in de totale elektriciteitsproductie 70% is. Daarnaast hebben de lidstaten van de Europese Unie met elkaar afgesproken dat in 2030 minimaal 32% van de in de EU opgewekte energie (elektriciteit, gas en warmte) duurzaam is.

laadpalen

Algen

Wetenschappers schatten in dat fossiele brandstoffen over vijftig jaar op zijn. Maar nadeel van de alternatieve bronnen zoals zon en wind is de onzekerheid bij het winnen. Schijnt de zon? Blaast de wind? Daarom wordt er ook gezocht naar bijvoorbeeld biobrandstof uit algen, wat de potentie heeft om op grote schaal geproduceerd te worden. Rijden auto’s binnenkort op algen?

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Tuin als energiebron

Of toch op planten? Sommige bacteriën bij de wortels produceren elektronen. De vraag is, hoe haal je vervolgens die stroom uit de bodem? Je tank volgooien, omdat je in het vroege voorjaar violen, in de zomer geraniums, in de herfst asters en in de winter hellebolussen in je tuin hebt staan…, nee, dat is toekomstmuziek. Vooralsnog zijn we aangewezen op het energienetwerk en onze eigen opgewekte energie, met als intermediair de laadpaal.

Fotocredits:
-foto 1: Nikola Jovanovic, op Unsplash.
-foto 2: Matthias Heyde, op Unsplash.
-foto 3: Michael Marias, op Unsplash.

Meer over planten en energie

Meer over energie die planten geven, lees deze artikelen op GroenVandaag.