Waardevol genoeg – Als je van Ibiza-stad naar Santa Eularia rijdt, passeer je een stuk of 6 tuincentra. Van Eivissa naar San Antonio iets minder, maar wel forsere groencentra met het mooiste grote groen wat je kunt bedenken. Aangewaaide vreemdelingen die hier hun fraaie huizen hebben gekocht of laten bouwen willen ook paradijselijke tuinen.

Waardevol genoeg

8 begeerde planten, oleander

Foto: Svetlana B, Oleander, op Unsplash

Mediterrane Juwelen

Probleem is wel dat buiten het seizoen wanneer het huis niet bewoond is, de aankleding van de tuin met mediterrane juwelen grote aantrekkingskracht uitoefent op volk dat bijzondere bomen en palmen gratis en ongewenst komt inladen. Regelmatige surveillance van de lokale politie en de beste bewakingscamera bieden uitkomst.

Tuinbewaking

Camerabewaking voor de tuin is ook in ons land geen onbekend verschijnsel. Boeren en kwekers kennen het fenomeen, waar trouwens lastig tegen is op te treden. Dan hebben burgers het eenvoudiger. Zij kunnen een beveiligingscamera kopen om hun waardevolle planten te beschermen tegen diefstal.

agave

Foto, Đặng Thanh Tú, Agave, op Pexels

Persoonlijke levenssfeer

Waarbij zij wel gebonden zijn aan de eis dat het vastleggen van beelden rechtmatig moet gebeuren. Dat is, het zichtbaar plaatsen van een beveiligingscamera met het oogmerk om de eigen woonomgeving te beveiligen. Of zoals het recht het uitgebreider formuleert: Burgers mogen hun huis en tuin beveiligen met camera’s, maar ook hier geldt het uitgangspunt dat de aanwezigheid hiervan in beginsel kenbaar moet zijn. Gasten en andere bezoekers die impliciet dan wel expliciet met toestemming van de rechthebbende de woonomgeving betreden mogen erop vertrouwen dat hun persoonlijke levenssfeer niet kan worden aangetast door het heimelijk vervaardigen van afbeeldingen.

TIP: Op topniveau relaxen in je tuin, lees ook dit artikel op GroenVandaag: Zo krijg je een inclusieve hottub in je tuin

Emotionele schade

Diefstal van bomen en planten uit de tuinen van particulieren is een vorm van crimineel gedrag die steeds vaker voorkomt. Deze diefstallen hebben niet alleen een financiële impact voor tuinbezitters, de emotionele schade is vaak nog groter. Bewaking door middel van camera’s, stevige hekwerken, versterkte sloten kunnen criminelen buiten houden. De woning als fort, helaas. Maar wie eeuwenoude olijven in zijn tuin heeft staan of hele bijzondere winterharde palmen die neemt de maatregelen voor lief, zo waardevol is de tuin voor hen.

Fotocredits, introfoto, Luismi Sánchez, Olijf, op Unsplash